Trädgårdsskötsel
Samla frön i papperspåsar står i boudoiren, gulmåran ska ha svarta frön.
Flismaskinen: elknappen på on, choken är det övre reglaget det ska vara draget åt vänster. det står där Choke, åt höger står det Run. Det ska stå på Choke när jag startar sedan på Run. Bensinreglaget är under choken det är öppet åt höger. När motorn startat dra ner choken till run och öka gasen till haren (åt vänster) från att ha stått på sköldpaddan (åt höger).
Om det inte går att starta kolla nödstoppsknappen så den inte är nertryckt.
Med perenn menas en växt som helt vissnar ner på hösten för att sedan komma upp från roten igen på våren.
Många försommarblommande perenner kan komma med ett nytt flor senare under sensommaren, om du har tagit bort de vissna blommorna direkt och eventuellt även klippt bort det förvuxna bladverket. Sådana är till exempel aklejor, lupiner, violer och olika sorters klockblommor. Daggkåpa? Grekvädd, kantnepeta,
När det gäller att flytta perenner, kan du ha som tumregel att flytta de vårblommande perennerna på hösten och de höstblommande på våren. Detta för att störa blomningen så lite som möjligt.
Det vintergröna sortimentet däremot bör alltid planteras och flyttas på våren i görligaste mån. De måste hinna rota sig innan vintern kommer för att klara vintern så bra som möjligt.
Odlingslimpa
3. Nu läggs kartonger eller tidningar i lager över den nya bädden. En gräsmatta behöver inte så tjockt lager kartong/tidningar, medan det på en yta med mycket ogräs krävs ett tjockare lager. Pappret hindrar gräs eller ogräs från att leta sig upp i bädden under den första-andra odlingssäsongen och hinner i de flesta fall kvävas och börja brytas ner innan själva pappret förmultnat.
Över pappret läggs nu allt möjligt material som tidigare samlats ihop. Det kan vara gräsklipp, löv, ensilage, halm, gammalt hö, kompost, växtdelar, färsk gödsel (se gärna klipp om hur jag använt hönsgödsel i just den bädd jag visar här i inlägget: Så använder jag hönsgödsel i trädgården), brunnen gödsel eller i princip vad som helst som blir till jord så småningom. Färdig jord kan förstås också användas, men i min trädgård är den så värdefull att jag inte vill slösa den på en bädd som blir till jord av sig själv. Har du flera olika material blir det bra att blanda i olika lager, snarare än att lägga ett tjockt lager av bara ett slags material. Bygg så högt du kan! Och glöm inte att vattna ordentligt när bädden är klar, och gärna mellan de olika lagren.
Bädden kan läggas när som helst på året och om den inte innehåller för mycket stark gödsel kan den också börja odlas på en gång. Läs gärna tips för liknande bädd i serien Den lilla köksträdgården del 2. Om du anlägger bädden och låter den stå en tid, kanske över vintern, innan den börjar odlas kan det vara bra att täcka bädden med något som hindrar materialet att blåsa bort. Plankor, kompostgaller, stegar eller i princip vad som helst funkar.
Den nya bädden blir bäst om den täcks också fortsättningsvis, till exempel inför varje höst eller vår. Då blir det gott om material till maskarna att jobba med och jorden hålls fuktig och fin.
Jag räknar med att jag första säsongen odlar till exempel potatis eller pumpa/squash. Andra året odlas sommarblommor, eventuellt med lite tillsatt jord i så fårorna om det behövs. Tredje-fjärde året kan jag sätta ut perennerna.
du kan täcka en bädd nu på våren och utan problem odla i den på en gång. Enklast är att odla potatis i bädden - den kräver ingen jord. Läs mer om det i serien Den lilla köksträdgården
Stubbar
När jag har små stubbar som jag vill bli av med täcker jag några säsonger med svart sopsäck först. Då kvävs den livskraft som finns kvar och stubben förmultnar snabbt.
VarmKompost
Du tömmer sedan komposten efter tre-fyra månader genom att helt enkelt montera en av kompostens sidor. Det kan låta krångligt, men är i själva verket väldigt enkelt.
Gödning Urin
När bör man inte använda urin?
Med måttfull och försiktig användning av urin tycks det inte finnas några begränsningar för urinanvändningen. Det är även möjligt att utan olägenhet försiktigt använda ordentligt utspädd urin för krukväxter (exempelvis utspädning 1:20).
Urinens höga halt av kväve gör att den starkt stimulerar växternas tillväxt och til komsten av nya blad. Därför bör uringödsling i första hand ske vår och försommar, medan urinvattning på sensommaren och hösten kan ge för mycket av tillväxt och bladsättning samtidigt som mognad och knoppsättning inför hösten försenas. I princip gäller samma regler som för användning av andra kväverika gödselmedel. En tumregel kan vara att inte uringödsla fleråriga växter efter juli månad.
Kväverik jord och kvävegödsling ger som regel kraftigt gröna/mörkgröna blad. Genom att urinkvävet snabbt tas upp av växterna brukar man snabbt kunna se effekten av uringödslingen på bladfärgen. Det ger samtidigt möjlighet att avpassa uringödslingen så att man inte får orimligt mörkgröna och frodiga växter.
Späd urinen med 10–15 delar vatten innan den ska användas.
Pallkrage
gödsla med kogödsel tex två veckor innan plantering dvs i mitten av maj. Men inte om det är potatis som ska odlas. Precis som med hönsgödsel blandar du kogödseln i jorden på våren innan du drar igång din odling. Odlar du i pallkrage brukar vi rekommendera att fylla pallkragen med en blandning av hälften kogödsel och hälften planteringsjord.
2021 vill jag odla majs max 8 st och lite bönor opera emellan, ev dill i kanten
Föröka vindruva från sticklingar i augusti
Man kan även ta sticklingar i augusti, från grenar som vuxit ut sedan våren. Det bästa är att ta lite tjockare, halvt vedartade skott och riva av dem från stammen. Då får man med en så kallad klack (lite av barken) där det finns extra mycket rotanlag. Sedan klipper man av sticklingen ovanför en nod så att den blir 10 – 15 centimeter lång. Spara ett blad (om det är stort kan det vara en bra idé att klippa bort lite mer än hälften av det för att rötterna ska få mer kraft), sätt det i sandblandad jord och ställ på en fuktig plats. Håll jorden fuktig. Efter två till tre veckor bildas det rötter. De sticklingar som har slagit rot behöver övervintras frostfritt men svalt de första åren.
Klipp bort blad utanför en blomma lämna tre blad efter blomman resten av grenen klipps bort för att ge sol.
Beskära vinranka (2 gånger om året, sent dec och juli))
https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/om-odling-och-skotsel-av-tradgard-och-vaxter/tips-och-beskrivning-pa-beskarning-av-trad-och-vaxter/beskarning-av-vinranka
På sommaren beskär man de nya årsskotten två-tre blad ovanför blomklasen. Det kallas pincering och görs för att skottet inte ska växa vidare och stjäla energi från druvklasen, men också för att ljus och luft ska nå in i rankan. Det ger godare druvor och minskar risken för svampsjukdomar som mjöldagg.
På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Använd en vass sekatör. Huvudrankorna (en, två i U-form eller flera) tillåts växa till med 0.5 meter varje år. Övrig tillväxt klipps av ovanför en knopp. Dessutom kortas alla årets sidorankor in över 2-4 knoppar, det beror på sort.
Så flyttar och delar man en hosta:
1. Gräv runt och en bit ifrån plantan. Försök få med så mycket som möjligt av rotklumpen.
2. Passa på att få nya plantor genom delning. Använd en vass spade eller skär med kniv i så många delar som man önskar.
3. Varje ny planta planteras i en grop med bra kompostjord. Hostor älskar näringsrik jord. Se till så att plantan hamnar på samma nivå som den var tidigare, och vattna ordentligt.
Tips: Sköljer man rotklumpen med vatten, så kan man lättare se rotsystemet, om man vill dela i många små plantor. Då kan man även testa att bända isär plantorna försiktigt med händerna.
Tång
Samla in maj och sept.? Bra till krusbären. Sparris, ev skölj ur sanden.
Förbränningsaska toalett
askan kan slängas i soporna, läggas på komposten eller användas som gödning.
Vedaska
Gynnar blomning och fruktsättning, krusbär, tomater, potatis, gurka
Aska är också ett bra komplement till kväverik gödning. Den innehåller mycket kalium som gynnar blom- och fruktsättning och passar särskilt bra till bland annat tomater och gurka.
Jag använder askan främst till kaliumkrävande grödor som tomater och potatis. Tomaterna blir dessutom betydligt godare om de får rikligt med kalium. Jag blandar i ett par nävar aska i varje 20-liters hink och dessutom tillför jag uttjänt svampkompost och benmjöl i jordblandningen. Svampkomposten innehåller en hel del kväve och benmjölet innehåller främst fosfor.
Benmjöl
När man planterar frukt och blommor.
Benmjöl är långtidsverkande, näringsrikt och passar fleråriga växter bäst. Benmjöl är rikt på fosfor och främjar framförallt blombildning, fruktsättning och rotbildning. Gödsla gärna unga bärbuskar och fruktträd med benmjöl och även blomsterlök vid plantering såväl höst som vår. Benmjöl är godkänt för ekologisk odling.
Gräsmatta
Om din gräsmatta helt gulnat så bör du låta bli att klippa den. Många gräsmattor slutar nämligen helt växa under torra perioder. Om du har en gräsmatta som torkat och börjar gulna låter gräsklippet ligga kvar i gräset vilket fungerar som naturlig gödning och håller kvar fukten längre. Dessutom fungerar det som bra täckmaterial som bättre skyddar gräset mot ogräs och mossa. En robotklippare känner dessutom av hur mycket som behöver klippas och tar inte för mycket. Ett tips är att ställa in högre klipphöjd första gången du klipper gräset efter en torr period. När gräset får växa sig högre så skuggar det gräsrötterna och samlar in dagg som återfuktar.
Sensommaren är bästa tiden att så gräs, oavsett om det är en ny matta eller om den gamla bara behöver lagas. Fröet gror i daggen och hinner rota sig före vintern. Vattna om solen gassar, inte annars
Lämpligt i augusti. Kala fläckar behöver kompletteras med nya gräsfrön, så kallad stödsådd. Stödså med en tålig grässort. Kratta eller rensa bort det döda gräset och luckra upp jorden. Jämna till ytan, eventuellt med mer jord. Vattna rejält och så ut fröna. Tryck till så att de får ordentlig kontakt med den fuktiga jordytan. Se till att sådden hålls fuktig tills fröna grott. En fiberduk över ger ett fuktigt och varmt klimat som påskyndar groningen.
Stödså gräsmatta
Klipp gräset och räfsa noga bort allt löst gräsklipp.
Lägg ut små högar av toppdressen över hela gräsmattan, 1-2 liter per kvadratmeter är lagom.
Fördela dressen jämnt över ytan. Använd baksidan av en kratta för att se till att den sjunker ner mellan grässtråna.
Sprid gräsfröna jämnt över ytan.
Lufttemperaturen bör vara över 10 grader när du sår gräs.
Vattna
Toppdressa
När gräset börjat växa typ slutet april, borsta ut det, baksida av plan kratta. Tre säckar á 50 liter var för lite 2020.
Ny grässort sedan 2020: Skånefrö Siesta 5 kg, 585kr
tidigare NelsonNatur
Mossa i gräsmattan
Gräsklippet ska alltid ligga kvar. Då får du mindre problem med mossan. Och har du mycket maskrosor så är det ett tecken på att det är för magert. Gödsla med hönsgödsel. 40 liter pelleterad kostade 195 kr Kröns 2021. 16 liter 98 kr. 16 liter räcker till ca 60 kvm-80kvm
Jag tycker så klart att det bästa gödslet är hönsgödsel eftersom det är helt naturligt, säger Anna Theorin. Det är både billigt och helt utan gifter – du behöver inte oroa dig för att eventuella djur ska få i sig farligheter. Vattna efter gödsling om inget regn kommer. Gödsla fram till midsommar cirka var tredje vecka. Efter midsommar gödslas inte gräsmattan.
Bosse Rappne: 8 liter hönsgödsel räcker till 40 kvm, strö ut o vänta på regn. på våren o före midsommar.
använd inte kalk eller NPK
Majs
Vi blandar upp jorden med kompost och hönsgödsel på våren, täcker sedan med gräsklipp under sommaren så vi slipper gödsla extra och så minskar avdunstningen av vatten, betydligt.
Växelodlar också, brukar ha kvävefixerande växter (ärtor, bönor etc), efter energikrävande grönsaker.
Sår ibland gröngödslingsväxterna honungsfacelia och blodklöver, som vi sedan vänder ner i jorden.
Fungerar för oss, planterar mycket grönsaker väldigt tätt, och får stora skördar. Lite
Jag brukar odla 12 st majs plantor i varje krage 3*4, dessutom dill i kanterna och i somras hade jag bondbönor vid varje majsplanta
Det är dags att så majsen inomhus i mars/april. Beroende på hur högt upp i landet du bor och hur god plats du har för förodling inomhus sår du olika tidigt i tidsspannet. Jag vill så mina plantor minst sex veckor innan utplantering för att ge förutsättningar för en så god skörd som möjligt.
Så fröna ett och ett 3-4 cm djupt i pluggbrätte/småkrukor alt. bredså glest.
Placera på varm plats, gärna ca 25 grader. Mina gror över ett element.
Håll fuktigt och när fröna grott placera sådden något svalare och ljust.
När plantan kommit upp 5-10 cm plantera om i större kruka.
Ge näring regelbundet.
Vintersallat
kan sås under större delen av året. Fröerna är mycket köldtåliga och kan alltså ligga i kall jord utan att skadas. Du kan så vintersallat på hösten; i landet, i pallkrage, i växthus och i krukor. Strössla ut fröerna över jorden eller så i rader och täck med lite jord. Utomhus behöver du inte vattna nu på hösten, det sköter naturen själv med regn och snö. I växthus kan du fukta jorden försiktigt efter sådd.
Det är möjligt att fröerna hinner gro om hösten är mild. Om de inte gör det gror de på vårvintern när jorden värms upp. Extra tidigt kan de gro om du täcker odlingsplatsen med en fiberduk eller ett lock av glas eller plast på senvintern. Tänk på att täcka sådden med duk eller lock tidigare än du tror funkar, naturen är lite smartare än vi och fröerna är programmerade att gro fastän jorden är väldigt sval.
Dragon
Härdig upp till mellersta Sverige. Den går också att odla inomhus. Fransk dragon kan endast förökas med sticklingar eller genom delning. Den vill stå soligt och vindskyddat i väldränerad och mullrik jord. Efter några år måste den planteras om och föryngras för att klara sig, eftersom den med tiden får väldigt mycket rötter. På våren klipper man ner de torra kvistarna till marken. Man kan vintertäcka den med t ex halm.
Fransk dragon kan jag intyga är betydligt härdigare än vad som sägs.
Jag bor i Norrbotten, zon 6, den franska dragonen överlever utomhus, jag lovar! Jag har haft mina i många år. Det spelar ingen roll om det är väldränerat eller ej, men förvisso har jag ju gott om snö
Dragonen vill gärna stå varmt om fötterna, vilket innebär en luftig jord. Förbered gärna genom att blanda sand, Algomin och kompost och vänd ner i bädden. Den kräver inte mycket näring och var extra försiktig med kväve, övergödning kan ge sämre kvalitet på bladen då de kan bli stora och vattniga istället för aromrika.
Dragonen tål att tuktas, så om man inte vill att plantan ska växa sig så hög, eller gå i blom så håller man den nere genom att toppa den. Plantan kommer på sikt att få ett stort rotsystem, därför kan det vara bra att gräva upp och dela plantan varje år, så att den
begränsas något. Man kan också ta sticklingar och på så sätt förnya sin dragonodling varje år. Hela plantan klipps ner på hösten och när det blir kallt kan man täcka med lite halm eller fiberduk inför övervintringen.
Dragonbladen plockar man kontinuerligt under sommaren. Man kan antingen plocka enskilda blad eller nypa av en hel kvist. Plantan bryter nya skott där man klippt av den.
Dragon är en av de kryddor som får en starkare och tydligare smak när den torkas. Torkningen måste dock gå fort och det
Rosmarin
1. Rätt jord. Det ska vara väldränerat. En mix med 2 delar plantjord och 1 del perlit eller smågrus kan fungera, kaktusjord med en skvätt mullig kompost också.
2. Rätt kruka. Välj kruka efter höjd. Är plantan 20 centimeter hög ska krukan också vara det. Ge den sedan cirka 1,5 centimeters extra plats runt rotklumpen i krukan och ge den krukskärvor eller småsten i botten som dränering.
3. Ställ krukan på ett rejält fat täckt med grus. Det ska alltid finnas vatten på fatet men det får inte nå krukans botten.
4. Ljus och svalka. Tänk dig en vinter i Italien. Soligt men svalt, där vill den stå.
5. Lagom med vatten. Vattna i krukan en gång varannan vecka. Spreja bladverket i stället då och då.
Pst! Blir den hängig fast du vattnat rätt eller fick den en chock när den kom in? Ge kronan ett tillfälligt tält av en plastpåse som håller kvar fukten.
Tomater
tjuva skott i
klykorna.
När nattemperaturen
håller sig runt 8 grader eller mer så kan
du ställa ut dina tomater i växthus eller på en
skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj
tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem
stå ute bara några timmar åt gången i två till
fyra dagar. Undvik starkt solljus de första
dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver
varje planta snart en större kruka. Mindre busk-
eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10
liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord.
Sätt bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna
under hela odlingssäsongen för starkare
plantor och fler och finare tomater.
Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge
så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar
bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på
tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs
inte tjuvas men
på högväxande tomatplantor är det viktigt
att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge
kraft åt tomaterna.
Ta bort blad som skuggar klasarna, enl david. kissvatten
och brasaska är bra.
Potatis
2020 amandine 1
kg det var 11 st. en planta gav till ca 6 portioner. 8 st i
pallkragen o 3 på elstigen.
Plantavstånd:
20-35 cm beroende av knölstorlek
Kupa
Det
finns många potatisodlare som sätter sina potatisar sent på
hösten, för att få tidig skörd året därpå. Ligger bara
potatisen tillräckligt djupt och i sandjord, förfars den
inte av tjälen.där i slutet aug.
Nyponros
Beskäring:
Stenrosen kan
beskäras under den tidiga våren. Ta bort de allra grövsta
grenarna i buskens centrum. En stenrosbuske som blivit för
stor och ohanterlig kan klippas ned helt och hållet, den
kommer snart igen.
Gallra ut äldre grenar på olika höjder och beskär bort
nedfrusna grenar in till frisk ved
Rosor brukar man klippa när "björken har musöron" på
vårkanten. Kapa du och gallra bort grova gamla grenar, men
ta inte alla för då kanske blomningen uteblir. Jag tror att
den blommar på gammal ved... Jag brukar lämna 5-10 cm ovan
mark, som jag klipper bort senare om det inte skjuter skott
från dem. Du kan korta in grenar med, men tänk då på att
göra det vid ett utåtväxande öga så att den inte börjar
växa inåt. Håll lite koll ochså så att den inte grenar sig
så att det liksom blir kvastar i
topparna.
Röda
krusbär uppstammad
Bra med tång.
Liksom
alla frukt- och bärväxter ska man vara försiktig med
kvävegödsling som gynnar tillväxten på bekostnad av
blomningen. I stället behöver krusbärsbusken kalium- och
fosfortillskott som finns i komposterad kogödsel och
tång. Vedaska
gynnar också
blomning och fruktsättning. Efter skörden kan du helt
ta bort några av de äldsta grenarna på buskarna som burit
bär i år. Du kan också korta in en del andra för långa
grenar. Det är samma procedur för både vin- och krusbär.
Barrväxter
Barrväxter gödslar man 3 gånger
under året helst med mineral gödsel som är ämnad för
barrträd och barrväxter:
Månadsskifte mars-april
Månadsskifte Juni-juli
Månadsskifte September-oktober
Klippning?
Rabarber
plantera på våren.
Plantera rotskotten på cirka 2 dm djup där rabarbern kan få
svängrum på
minst en meters diameter.
Vattna vid svårt torka det första året. Därefter klarar sig
rabarbern normalt utan stödvattning.
Magra jordar behöver kväverik gödsling som gräsklipp,
hönsgödsel och växtrens.
Skörda
försiktigt de första två åren, så att rotstocken får energi
att etablera sig ordentligt. Knipsa också bort
blomknopparna som stjäl mycket energi de första
åren.
Skörden pågår fram till midsommar-mitten av
juli,
därefter lämnas stjälkar
kvar som ger energi till kommande års skördar.
Blåbär
surjord, lägg
på barr eller rododendronjord
2 st Northblue (äldsta sorten)
2 st Vaccinium corym. Pelle. Medeltidig, 1,5-2m.
Föryngringsbeskärning
Äpple
Gyllenkroks astrakan
Mognad:
Slutet av aug - början av sept. Bör ätas direkt
Beskära
https://www.blomsterlandet.se/tips-rad/tradgard/frukttrad/beskarning-av-appeltrad/?gclid=Cj0KCQjwtZH7BRDzARIsAGjbK2ZQxFl3QVA16GoED2twJPsHHY_ng0Pdth3SJZ1Cv676Ii2x9_4sEVkaAkkeEALw_wcB
Päron Souvenir
Oktober
Körsbär Lapin
Vattna
körsbärsträd ordentlige max 1 gång i veckan. Generellt sett
behövs ingen bevattning utöver regelbunden nederbörd.
Körbärsträdets rötter mår bättre av delvis torka än att
ruttna av för mycket fukt.
Lavendel
Beskär lavendeln två gånger om året:
Först
skär du ner buskarna i maj till ungefär 1/3 höjd. Använd
en
häcksax med långa blad och skär så att busken får en
svagt välvd form.
Andra
beskärningen görs under tidiga hösten, då putsar du bort alla vissna
blomställningar och 5-10 cm av stjälkarna så att lavendeln
får en snygg struktur inför vintern. Då pryder de
grådaggiga, doftande bladen som en
tät, låg häck.På vårkanten, när solen börjat
värma något men det fortfarande inte är alltför behagligt
ute, är det dags för mig att beskära lavendel. Det finns
flera bud kring vad som ger snyggast buske; att klippa
mycket eller att klippa lite. Jag klipper rejält. Hela
busken kapas till cirka 10 centimeter över marken och
formas till en liten fin kudde.
Självklart använder jag materialet som skurits bort till
sticklingar! Många sticklingar blir det.
Jag är lat och ägnar inte särskilt mycket tid åt att fjäska
med de små stickorna. De hårdaste förvedade delarna klipps
bort, liksom de mjukaste toppdelarna och kvar blir en 10-15
centimeter lång liten pinne. Jag drar bort bladen längst
ner och sätter sedan sticklingarna tätt i en plastbalja.
Vattnar och placerar byttan på en lagom varm men skuggig
plats utomhus.
ta stickling gärna före midsommar, men det kan gå i augusti
också. stick ner i sandblöandad jord, vattna då o då.
’Munstead’
är också den härdigaste sorten
vedartad klack 10 cm.
Avläggare med sten på
Det är
väldigt lätt att så lavendel tycker jag, jag gör samma sak,
sår i stora brickor med såjord blandad med sand och grus o
lägger de ute. Det går super bra. De kan vara små i år och
kanske hinner inte blomma, dock har jag haft små (15cm)
plantor som blommade. 🙂
Du kan inte stratifiera torra frön. Så fröna. Ställ krukan
i rumstemperatur någon/några veckor och sedan sätter du ut
krukan. Du kan också lägga fröna mellan fuktiga
tvättlappar, värme , kylskåp, lite värme igen och sedan sår
du fröna när du sett att de grott. Så gör jag med dyra
fröer som julrosor. Det enklaste sättet att så lavendel är
att köpa behandlade fröer från Jelitto. De gror snabbt.
I fryst skick händer inget med frö ... I grader +4-0-4 är
det vinter -höst för fröet -Under snö hålls den tempen av
sig själv -efter ett visst antal veckor har de sk
groningshämmande "hormoner" som finns i fröet försvunnit
Dessa är ett skydd för att fröet inte ska gro för tidigt
och frysa ihjäl
när
frostrisken är borta ut med lavendel, rosmarin, rudbeckia,
praktnäva?
Jag
beskär ganska hårt, ungefär en tredjedel av busken får vara
kvar. Efter beskärningen ser lavendeln brun, torr och
tråkig ut. En nybörjare skulle säkert kunna tro att den är
helt död. Men det dröjer inte länge förrän nya, fräscha
skott tar fart och i sommar vet jag att lavendeln kommer
vara tät, frodig och blomma alldeles galet vackert. Thomas
säger att när det är musöron i björken klipper han.
Klipp aldrig ner helt till gammal ved då detta förhindrar
uppkomsten av nya grenar!
Tvärtemot
vad många tror, så är bästa tiden att beskära lavendeln i
september, så snart den blommat klart. Det är viktigt att
beskära den ganska hårt så att plantan håller sig kompakt.
Höstens beskärning bör göras innan mitten av oktober, för
sen utvecklas grenarna som kommer bära nästa års blommor.
Det minskar också risken för skador från nattfrost. Se till
att alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, det är
en nödvändighet för att nya grenar ska
utvecklas.
Uppstammad
svart vinbär, titania
Tillför helst stallgödsel och kompost innan
planteringen. PH-värdet bör ligga omkring 6,5.
Buskarna planteras på våren innan tillväxten börjar eller
på hösten. I södra Sverige är det bäst att plantera på
hösten. Sätt plantorna lite djupare än de stått tidigare
och med ett avstånd på drygt 1,5 meter mellan buskarna. Ska
du plantera dem som häck kan du minska avståndet. Korta in
grenarna en bit, för bättre förgrening, och vattna
ordentligt. Täck gärna marken så att markfuktigheten
bevaras.
Vinbär beskärs på hösten. Grenar som växer ner mot
marken klipps bort, liksom svaga och gamla grenar. Busken
ska vara luftig. Det ger bättre skörd med större och sötare
bär. Svarta vinbär kan beskäras hårdare än de vita och
röda. De svarta ger nämligen bär på ettårsskotten,
vilket inte de vita och röda gör. Man bör beskära så hårt
att de äldsta grenarna inte är äldre än fyra år. Knappt en
tredjedel av busken kan skäras bort varje
år. Efter
skörden kan du helt ta bort några av de äldsta grenarna på
buskarna som burit bär i år. Du kan också korta in en del
andra för långa grenar. Det är samma procedur för både vin-
och krusbär.
Klematis
Klematis kan planteras när som
helst under året så länge jorden inte är frusen. Man brukar
säga att klematis vill ha "huvudet i solen och fötterna i
skugga". Detta får nog betraktas som en sanning med
modifikation. En vanlig rekommendation är att plantera låga
perenner runt plantan för att skugga den nedre delen av
stammen. Men framförallt hjälper det till att hålla kvar
den viktiga fukten i jorden.
Gödsla tidigt på våren med organiskt eller vanligt
fullgödselmedel, gärna flytande, till exempel
Allgrow, för riktigt snabb effekt.
Ett långtidsverkande gödselmedel såsom
Weibulls benmjöl kan gärna läggas ut på hösten.
Undvik riktigt heta söderlägen om det inte finns lätt
skuggande träd i närheten. Öster- och västerläge är oftast
att föredra men det finns även sorter som trivs bra i
skuggigt norrläge.
Plantan placeras i en hink med vatten en stund innan
planteringen så att den är helt genomfuktad.
Planteringsgropen bör vara 60 cm djup och lika bred och
vara belägen så långt utanför eventuell husvägg att
regnvatten kommer åt över hela ytan. Blanda den uppgrävda
jorden med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus
eller barkmull. Alternativt blandar man jorden med
en bra planteringsjord från Emmaljunga i säck, gärna
med inblandning av
Leca-kulor och lera.
Fyll gropen med så mycket av jordblandningen att plantan
hamnar ca 10 cm under jordytan, d.v.s. ca 2 bladpar ska
komma under jord. Fördelen med detta är att från den
underjordiska delen av stammen utvecklas snabbt nya skott
och rötter. Plantan förgrenar sig bättre och får ett större
rotsystem som effektivare kan ta upp vatten och näring. Man
garderar sig även mot total nedfrysning. Om vintern är
sträng och den ovanjordiska delen fryser bort, kan ändå nya
skott skjuta fram underifrån på våren.
Beskär till ca 20 cm höjd direkt efter planteringen. De
storblommiga sorterna bör
beskäras hårt även andra året efter plantering. Det här
brukar kännas hårt men betalar sig på sikt. Plantan
förgrenar sig bättre och rotsystemet blir större. Man ska
inte förvänta sig alltför mycket blomprakt de första två
åren utan ge sig till tåls. Ge också den unga plantan ett
stöd, till exempel en bambubåge från UP &
Grow för
att grenarna inte ska brytas av. Och sist, men inte minst,
vattna regelbundet för maximal tillväxt.
Tidigt på våren är det bra att täcka jorden runt plantan
med kompost, förmultnade löv eller täckbark för att hålla
kvar markfukten. Inför första vintern är det klokt att
skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med
löv och lite granris som håller löven på plats.
Ros balkongen Eva Rosa Klätterros-Gruppen 'Eva'
Sorten tillhör undergruppen miniclimbers. 'Eva' blommar rikligt med små rosa, fyllda blommor. Blommorna blommar i stora kluster. Bladen är små och friskt gröna. Grenverket är lättformat vilket gör den extra lämplig till spaljering längs t.ex. plank, pergolor, rosenbågar eller pelare. Även lämplig i stora krukor.
BESKÄRNINGSTID:
På våren
BESKÄRNINGSSÄTT:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder och beskär bort nedfrusna grenar in till frisk ved
Rosor uppskattar gödning i mars-april, remonterande sorter vill gärna ha en ...
Näringen i rosjorden tar slut inom ca 5-6 veckor. Har man inte blandat i långtidsverkande gödsel bör man börja ha med en näringsgiva i varje vattning. Jämn näringstillförsel ger friskare plantor. Tänk på att inte ha för hög kvävenivå, för då växer bara bladmassan. Välj näring anpassad för att gynna blommande växter.
Julros
Tror inte det är vattenbrist. Snarare kan det vara tvärtom, ifall du har varit alltför ivrig med vattenkannan. Dessutom kanske julrosen fick en chock när den hamnade i inomhusvärmen. (Utgår ifrån att står den inne…) Julros är ju egentligen en trädgårdsväxt, en perenn som ute i trädgården blommar under vintern, eller snarare senhöst till tidig vår.
Gör nu så här: Vattna bara när krukjorden börjar kännas torr. Ställ helst krukan så ljust och svalt som möjligt, en inglasad balkong eller ett frostfritt uterum är idealiskt. Vattna sedan ungefär en gång i veckan. Jorden ska inte vara blöt men inte heller torka ut utan hållas jämnt fuktig. Ställ gärna krukan med julrosen utomhus i skydd för regn och rusk om det blir mildväder framåt vårvintern.
Om det fortsätter att vara så här kallt ute bör den stå kvar den inomhus ända till i april. Klipp ner bladverket efter blomningen på våren, och var noga med att ta bort svartfläckiga blad som är ett tecken på att plantan är angripen av en svampsjukdom. Det handlar om att hålla julrosen vid liv tills tjälen släpper och det går att gräva ner den i en trädgård. Gärna i ett norrläge under större träd, buskar och perenner, dock förstås inte tillsammans med rhododendron och andra surjordsväxter.
Amaryllis
När amaryllisen blommat över ska den vissna blomman klippas bort
När sedan sista klockan vissnat och klippts bort och själva blomstjälken börjar vissna kan den klippas ner så långt du kommer åt.
Fortsätt att pyssla om löken som nu endast har blad ovan jord. Sköt om den som en vanlig krukväxt. Vattna regelbundet och ge näring precis som till dina övriga krukväxter. Undvik att hälla vatten på löken som då kan ta skada.
placera krukan utomhus på en plats skyddad från stark sol under sommarmånaderna.
När bladen börjar vissna ner, vilket brukar ske någon gång under hösten klipper man ner dem rakt av 4-5 cm ovanför löken, tar upp löken ur krukan och gör ren den från jord och annat utan att skada ytan. Korta in långa rötter och ta bort eventuella fula rottrådar.
Nu ska löken vila kallt i minst 6 veckor för att provocera schemat för blomningen. Den behöver då en temperatur på 5-10 grader.
Kylskåpet har perfekt temperatur så har du lite plats över där så kan du lägga den i en liten papperspåse eller inlindad i ett lager tidningspapper i kylen.
Väck upp amaryllisen
Tidigast efter sex veckor, upp till 10 veckor går också bra, är det dags att väcka löken. Det brukar ta 6-8 veckor att driva en amaryllis i blom så räkna baklänges från när du helst vill att den börjar blomma.
TIP! Skriv datum på papperspåsen, så väldigt lätt att glömma!