Avocadopasta
hittar du inte riktigt mogna, nästan mosiga, avocadon i butiken – gör receptet någon annan dag. Det blir inte alls bra om du har råa eller halvråa avocadon.
Ingredienser för fyra personer:
1 vitlöksklyfta
1/2 chili (ta bort kärnorna)
1 lime
2 mogna avocadon
salt
svartpeppar
ca 1/2 dl olivolja
1 näve basilika
1 näve bladpersilja
30 g (1 dl) riven pecorino
30 g (1dl) riven parmesan
400-500 g spaghetti
Gör så här:
Hacka vitlöken och chilin smått, lägg dem i en skål (du kan göra såsen färdigt i en serveringsskål om du vill). Halvera dina avocadon och ta bort kärnorna. Skär dem i små bitar och lägg i skålen. Mosa avocadon med en gaffel lite grann – det ska inte bli puré, men det ska inte heller vara fina kuber. Pressa saft från limen över avocadon. Hacka örterna och riv ostarna. Lägg allt i skålen. Lägg till olivoljan, salt och peppar. Rör om och smaka av. Röran ska vara ordentligt salt, annars blir det inte bra.
Koka spaghettin al dente i rikligt saltat vatten. Alexander Gullichsen rekommenderar att pastavattnet ska vara lika salt som medelhavet – så salta ordentligt och lägg sedan ännu lite extra salt till. Ta tillvara 1 dl av kokvattnet medan pastan kokar. Häll av resten av pastavattnet och blanda spaghettin med såsen och kokvattnet till en härlig röra! Dekorera med riven parmesan och svartpeppar, servera direkt! 1f642
MUMS!
Rostad potatissallad med gröna blad och halloumi
Portioner: 4
4 bakpotatisar (à 250 g) 2 msk olivolja finrivet skal av 2 citroner eller ta en lime o en citron 1 tsk salt 2 krm svartpeppar Halloumi
Färsk babyspenat /rucola hellre
halloumi
små Tomater
Dressing: 2 pressade vitlöksklyftor/hackade? 3 msk pressad citron
1. Sätt ugnen på 225°. Klyfta potatisen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och citron/limeskal. Salta och peppra. Baka mitt i ugnen ca 20 min. lägg in tomaterna de sista 5 minuterna?
2. Stek halloumin. nästan ingen olja att steka i för då blir det kokt
3. Rör ihop vitlök och citronsaft i en bunke. Blanda ner spenat, potatis Toppa med halloumin.
Potatis citronrasp 1 1/2 o lime salt peppar olja i ugn, saft 1/2 citron o vitlöks hackad, rucola tomat, stek halloumi,
Rostad spetskål
Ingredienser 4 portioner
Brynt smör-majonnäs
50 g
smör
2
små rumsvarma äggulor
1 msk
vatten
1 dl
neutral olja
-
salt
2
spetskål (à ca 400 g)
1 dl
rostade hasselnötter
- Brynt smör-majonnäs: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och doftar nötigt. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
- Mixa äggulor och vatten med en stavmixer. Tillsätt oljan och det brynta smöret, lite i taget under fortsatt mixning. Smaka av med salt. (eller japans soja?)Förvara i rumstemperatur till servering.
- Grilla spetskålen hel på indirekt värme ca 1 timme eller baka i ugnen 1 timme på 175°C. (halv kål 225 och 25-30 min) Det gör ingenting om de yttersta bladen blir brända, de går att plocka bort. rosta i stekpanna o Hacka nötterna. stekt/friterad schalottenlök.
- Servera spetskålen direkt med den brynta smör-majonnäsen och hasselnötterna.
- eller: Klyftade spetskålen, bakade på 225 grader i 30min. Penslade den med olivolja, vitlök och salladskrydda innan. Rostade hasselnötter och hyvlade parmesan.
- Höstplåt med halloumi
- 500 g butternut-pumpa i grova tärningar (skalet kan vara kvar)
- 500 g brysselkål, ansade och delade
- 1 rödlök, skalad och klyftad
- 250 g champinjoner, delade
- 1 chili, urkärnad och hackad (för mycket)
- 3 msk olivolja
- 1 paket halloumi (200 g), grovriven
- 2-3 msk valfria frön, t ex pumpakärnor
- 2 krm salt och nymald svartpeppar
- Basilikadressing
- 1 kruka basilika
- 1 dl valfria frön, pumpa-, solros- eller melonkärnor
- 1 tsk honung
- 2 dl olivolja (inte för gräsig, utan mild)
- 1 msk äppelcidervinäger, alt vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- Till servering
- rustikt bröd
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg pumpatärningar, brysselkål, rödlöksklyftor, champinjoner och hackad chili på en stor plåt eller i en stor ugnssäker form och blanda runt med olivoljan.
- Salta lätt och peppra ordentligt.
- Strö över osten och valfria frön.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.
- Mixa alla ingredienser till basilikadressingen och servera med den och ett gott bröd.
- Squash med parmesan
- ugn 400 g F 30 min, folie i botten
- 2 small zucchini (1 lb), cut into 1/2-inch thick slices
- 2 small yellow squash (1 lb), cut into 1/2-inch thick slices
- 14 oz Flavorino or small Campari tomatoes , sliced into halves
- 3 Tbsp olive oil
- 4 cloves garlic , minced (1 1/2 Tbsp)
- 1 1/4 tsp Italian seasoning
- Salt and freshly ground black pepper
- 1 cup (2.4 oz) finely shredded Parmesan cheese
- Fresh or dried parsley , for garnish
Palak Paneer 3-4 personer Från ZebraLotta
- 1 paket Paneer eller tofu,
- 1 dl rapsolja att fritera i (hoppa över det)
- 2 stora gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 2×2 cm färsk ingefära
- 2 tomater
- 2 msk tomatpuré
- 500 g bladspenat ( gillar hackad. Smaken är som baken..)
- 1 msk svarta senapsfrön (testa 1/2)
- 1,5 msk garam masalapulver
- 2 kardemummakapslar eller kardemummakärnor 1/2 tsk? Max, inte mer!
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk korianderpulver
- 2 tsk gurkmeja
- ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha, jag tog 1 tsk, ta mindre ändå)
- (+saffran 1/2 paket?, nejlikor?)
- 2 msk smör (växtbaserat eller ko, upp till dig!)
- 1 dl grädde (växtbaserat eller ko, upp till dig!)
- ca 4-5 dl vatten
- 1 kruka färsk koriander (onödigt?)
- Salt och peppar
- Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas.
- Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan.
- Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta.
- Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
- Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klyftor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan.
- Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
- Tärna och fritera undertiden paneeren. Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara och gyllene. (eller bara lägg dem i grytan utan fritering?)
- När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen.
- Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern.
- Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.
2 blomkålshuvuden
à 600 g ó dl olivolja
1 citron, saften
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt svartpeppar
TRYFFELAIOLI MED ROSTAD VITLÖK
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl majonnäs, t.ex. äggfri
2 tsk tryffelolja ó tsk salt svartpeppar
Gör så här
1. Ansa blomkålshuvudena och skiva dem sedan i tjocka skivor.
2. Blanda ihop olivolja, citronsaft, torkad basilika, salt och svartpeppar. Pensla blomkålsskivorna med det och grilla sedan på indirekt värme i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
1. Stek vitlöksklyftorna i olivoljan tills de har fått ordentligt med färg på alla sidor. Mosa sönder dem och blanda med majonnäs, tryffelolja, salt och svartpeppar.
2. Servera de grillade blomkålsskivorna med tryffelaiolin.
Godiva Linssoppa: ca 4port från Solgerd
1 hackad lök
1-2 hackad vitlöksklyfta
Torkad el färsk chili efter smak (pytteliiite)
2,5 dl röda linser
2 morötter
- fräses i smör, kokosfett el olja
Späd med 400g hackad tomat,
400g kokosmjölk och
5dl vatten.
2 buljongtärningar eller pulverbuljong
1 Lime/Citron pressas i
Färsk ingefära som rives. det rivna ska väga ca 70 gram
Ev färsk koriander på toppen när soppan är klar
Salt
Peppar
Det kan bli väldigt gott med lite honung i också (1-2 msk)
Färsk koriander är också gott att servera till
Ett annat alternativ är att dra den åt det indiska hållet och krydda med lite gurkmeja (curcuma)
Soppan kokas 10-15 min och sedan ska den gärna stå och dra. Den blir godare efter en stund. Man får nästan alltid späda med mer vatten sen.
Krämig hemlagad potatisgratäng
För: 8 personer
Temperatur: 225°C
1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, peppar, vitlökspulver
3-5 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken
2. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.
3. Slå över grädden och platta till allt. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.
Tomat o squashgratäng
4 portioner, 20 min + 1 tim i ugn
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
olivolja att steka i
1 stor squash, 600 g
4 stora tomater, 600 g
8 soltorkade tomater i olja
2 dl vispgrädde
2 msk smaksättning från tomaterna
1 tsk torkad timjan
2 msk ströbröd
1 ½ dl riven ost
salt
Till servering:
bröd
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka löken och pressa vitlöken. Skär champinjoner i skivor. Stek lök, vitlök och champinjoner i olivolja i en stekpanna. Löken ska bli glansig och svampen mjuk. Salta. Bred ut det stekta i en smord ugnsfast form.
2. Skär squash i tunna skivor och tomater i ½ centimetertjocka skivor. Stek squashen i mycket olivolja, den ska få färg. Salta. Varva squash och tomatskivor i formen.
3. Skär soltorkade tomater i bitar, blanda med grädde, tomatsmaksättning, timjan och salt i en bunke. Häll allt över grönsakerna. Strö på ströbröd och riven ost. Ugnsbaka i 175 grader i 1 timme. Servera med bröd.
Recept Annika Broman
Kokosdal med linser & grönsaker
Ingredienser 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 fasta potatisar
1 stor morot
2 selleristjälkar
1/2 blomkålshuvud
solrosolja
1 tsk svarta senapsfrön
2 tsk hela spiskumminfrön
2 tsk garam masala 1 tsk chilipulver
2 msk färsk riven ingefära
1 burk kokosmjölk, 400 ml
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1/2 dl sultanrussin
100 g babyspenat
1 kruka koriander
flingsalt
Så här gör du
Aubergingratäng med fetaost o tomatsås
Ingredienser:
- 3 auberginer
- cirka 1/2 dl olja till pensling
- salt
1-2 krm spiskummin
200 g fetaost
- peppar
Den koppärriga gamla kvinnans tofu – Ma po dou fu
Portioner: 4 portioner Tid: 40 minuter
Ingredienser
500–600 g vanlig vit tofu salt den gröna delen från 4 salladslökar 4 tsk matolja 2 1⁄2 msk sichuansk chilibönspasta 1 msk fermenterade svarta bönor, sköljda och avrunna 2 tsk röd chili stött i mortel (valfritt) 1 msk finhackad färsk ingefära 1 msk finhackad vitlök 1 dl buljong eller vatten 1⁄4 tsk mald vitpeppar 2 tsk potatismjöl blandat med 2 msk kallt vatten 1⁄4–1⁄2 tsk sichuanpeppar stött i mortel och rostad
1. Skär tofun i 2 centimeter tjocka kuber och låt ligga i riktigt hett lättsaltat vatten medan du förbereder de andra ingredienserna (låt inte vattnet koka – då blir tofun porös och mindre spänstig).
2. Skiva det gröna från de späda purjolökarna eller salladslökarna i en tvär vinkel till tunna ”hästöron”.
3. Hetta upp en wok på hög värme. Häll i matolja och för pannan i cirklar. Sänk värmen till medel stark, tillsätt chilibönspastan och woka tills oljan får en djup röd kulör och doftar läckert. Tillsätt nu de svarta bönorna och den stötta chilin (om man använder den) och woka i några sekunder tills du känner deras doft. Gör på samma vis med ingefäran och vitlöken. Se till bränna smaksättarna; det ska bli en tjock, väldoftande sås och hemligheten är att fräsa försiktigt och låta oljan locka ur deras smak och arom.
4. Lyft upp tofun ur det heta vattnet med en hålslev, skaka av överflödigt vatten och lägg den försiktigt i woken. Knuffa tofun försiktigt med baksidan av sleven för att vända ned den i såsen utan att ha sönder kuberna. Tillsätt vatten eller buljong, vitpeppar och salt efter smak och blanda försiktigt, återigen med baksidan av sleven för att inte fördärva tofun.
5. Låt det hela koka, och sedan sjuda några minuter så att tofun suger upp smakerna. Tillsätt purjolöksstrimlorna (om man använder purjo), och puffa ned dem i såsen. När de precis blivit mjuka, tillsätt lite av potatismjölblandningen och rör försiktigt medan såsen tjocknar. Upprepa detta en eller två gånger, tills såsen fastnar på grönsakerna och tofun (tillsätt inte mer än nödvändigt). Om du använder salladslök i stället för purjolök, sätt till dem nu och puffa ned dem försiktigt i såsen. Häll upp i en djup skål. Strö över den stötta rostade sichuanpepparn och servera.
Tomatpasta 2 personer
600 gram cocktailtomater (lite pure?)
1/2 stor rödlök hackad
3-4 vitlöksklyftor hackade
1/2 dl olivolja
hackad basilika
några chiliflakes/vinäger?/socker?
salt
125 gram mozzarella
pasta
fräs lökhacket 2 minuter, lägg i tomaterna och basilikan och ev chiliflakes och basilikan låt puttra 15 min, klipp sönder tomaterna lägg i mozzarellabitar som får smälta lite. Klart.
Vegetarisk lasagne
1 pkt lasagneplattor
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 kg rivna morötter
1 pkt krossade tomater
3 msk grönsaksbuljongpulver
2 tsk socker
1 1/2 msk torkad oregano
2 dl creme fraiche
1/2 kg fryst bladspenat
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
olja
salt peppar
Bechamelsås
5 dl mjölk
3 msk mjöl
2 msk smör
ev. muskot
2 dl riven parmesan
1 skivad mozzarella
Sätt ugnen på 225 grader. P,orka fram två vida kastruller.
Hacka löken o pressa vitlöken, lägg hälften i varje kastrull.
Stek i olja tills löken är genomskinlig.lägg i de rivna morötterna i den ena kastrullen och ostek dem tills de blir mjuka.
Häll i de krossade tomaterna i med 1 1/2 msk buljongpulver. 1 tsk socker o oregano.koka 10 min. rör ner 1 dl cremefraiche..
lägg i den tinade urkramade spenaten i den andra kastrullen. stek 5 min på medelvärme.rör ner crème fraîche buljong, socker timjan o basilika. smaka av båda såsernas med salt o peppar.
smält smöret o vispa ner mjölet. häll i mjölken o vispa till såsen ss tjocknar. smaka av med salt peppar o ec muskot.
häll lite bechamel i botten på ugnsfast form o lägg ett lager lasagneplattor. bred ut morotssås, hälften. ett lager plattor till. bred på all spenatsås o täck med et tredje lager plattor. bred t sista morotssåsen o lägg på ett fjärde lager plattor. häll över bechamel så att det täcker, strö parmesan o fördela mozzarellas över lasagnen.
Låt stå i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 min. läs på lasagnepaketet, en del behöver mer tid.
servera med fikon- och körsbärstomatsallad.
1 liter blandsallad
4 färska fikon
12 små tomater
100g ädelost
3 msk björnbärsvinäger
1/2 tsk honung
1/2 dl olivolja
salt peppar
bred ut sallad,klyfta fikon o tomater, fördela dem på salladen.bryt osten i bitar o lägg på.rör ut vinägern med honungen, vispa i olivoljan, smaka av med salt o petar, ringla över salladen.
Smörstekta vita bönor med krispig grönkål 2 stooora portioner
2 burkar stora vita bönor á 400g
250 g grön- eller svartkål
50 g smör
2 msk finhackad salvia
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
det yttersta skalet av en citron
75 g pecorino eller parmesan
salt o nymald svartpeppar
1. skölj bönorna o torka av dem med papper eker i handduk.
Hacka o förväll ålen i 1 dl lättsaltat vatten i en stekpanna 2 min, häll av.
2. smält smöret, sänk värmen till medel när bubblorna går från snabba till långsamma. lgh i bönorna, alla måste ha kontakt med pannans botten. stek dem tills de blivit gyllene på ena sidan, det tar ett par minuter.
3. strö över salvia, vitlök, citronzest o salt.. Vänd bönorna o stek dem gyllene på andra sidan. Häll i kålen , vänd försiktigt o låt allt bli varmt. dra några varv med pepparsvaren o strö över grovriven ost.
Blomkålsgryta
5 gula lökar
2-3 msk olivolja
2 msk röd currypasta (knappt)
2 blomkålshuvuden
3 paket krossade tomater
2 paket kokta kikärtor
600 gram frysta gröna ärtor
2 brk bambuskott
1/2 paket koncentrerad apelsinjuice
100g hackad färsk ingefära
5 hackade vitlöksklyftor
ev salt
ev. grädde,(om grytan är för stark så mildrar grädden)
servera med ris/sjögräsnudlar
Låt den hackade löken långsamt smälta i olja i grytan. Lägg i currypastan, fräs långsamt.
Lägg i små blomkålsbuketter. Höj värmen något.
Häll i krossade tomater, kikärtor (häll bort spadet), gröna ärtor, bambuskott. Rör om. Koka 15 minuter.
Häll i koncentrerad apelsinjuice, hackad ingefära o vitlök.
Smaka av med ev. salt o grädde.
Tommasi Graticcio appassionato var god att dricka till
Blomkålspaj med curry o kokos 6 personer
Pajdeg:
1,5 dl kokt svart eller rött ris
1 ägg
En halv vitlöksklyfta
0,5 dl kokosflingor
1,5 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Fyllning:
Ca 300 g blomkål
1 medelstort äpple
2 msk curry
2 msk kokosflingor
En halv banan
Äggstanning:
1 msk mixade soltorkade tomater
3 ägg
0,5 msk curry
1 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
En halv vitlöksklyfta
Lock eller topping:
Ca 2 msk solrosfrön
Ca 100 g getost
1 nypa curry
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka riset. Skölj det i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Lägg i en bunke och tillsätt ägg, pressad vitlök, kokosflingor och kryddor. Rör om. Häll smeten i en pajform (cirka 25 cm i diameter) och bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i cirka 15 minuter.
Dela blomkålen i bitar och ångkoka den mjuk. Skala och riv äpplen och lägg äppelrivet i det förgräddade pajskalet. Lägg i blomkålen och strö över curry och kokos. Skiva bananen och fördela i pajskalet.
Höj eventuellt ugnsvärmen till 225 grader.
Mixa de soltorkade tomaterna. Blanda dem med övriga ingredienser till äggstanningen och pressa i vitlöken. Häll äggstanningen i pajen. Strö över solrosfrön, getost samt curry.
Grädda i cirka 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Tomatpasta nr 1 m tomat o balsamvinäger
2 brk hela tomater
1 kruka basilika
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
75 g smör
4 msk balsamvinäger
120 g färsk riven parmesan
salt svartpeppar
fräs hackad vitlök o iljan. tillsätt tomaterna och hälften av hackade basilikan. koka 30 min. tilllsätt salt peppar och resten av basilikan. blanda kokta pastan med smöret. tillsätt vinägern och värm upp tills pastan är brun. blanda i hälften av osten och sedan tomatsåsen.
Från Mattias Dahlgren Matbaren
Jordärtkockspure
små rödbetor
rostade hasselnötter
riven tryffel
vattenkrasse
Tomatpastan! nr 2
Koka lämplig pasta.
Fräs färska champinjoner.
Tärna lite större mängd tomater och
blanda i pressad vitlök
och klippt bladpersilja.
När champinjonerna är klara, blanda i tomatröran.
Krydda med salt och svartpeppar.
Mariapizza
2 st pizzabottnar 1 plåt var
1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
2 krm salt
1 1/2 msk olja
5 dl mjöl (ev 2 graham o 3 vete, annars 5 vete)
jäs 30 min
eller (1/2 sats blessing= 3,5 dl blandning) 4 ägg 4 dl mjölk 100g ost blir två plåtar
pensla kanterna med olja och förgrädda 7 min.
tomatsås 2 brk polpa, låt rinna av i sil, ev färska (+tomatpuré)
vitlök 4 st klyftor? hacka stek i olja och låt tomaterna koka ner 20 min
salt o peppar
sedan toppa med
tomatsås med vitlöken, lägg upp på bottnarna, 4 skedar tomat/plåt
pesto 1 stor burk 200g + lite mer, klicka ut
Blanda hacket av oliver o tomater o bred på
oliver , hacka 1 brk svarta urkärnade
hackade soltorkade tomater 1 burk 200g + lite till
delade kronärtskockshjärtan 1 brk
mozzarella, 5 st (3 stora)
oregano
150gr hyvla ost över typ cheddar
baka i 190grader 20 min och sedan grill 2 min
Spenatpuffar
2 påsar Färsk spenat
olivolja
1 burk keso
1 pkt fårost
10 cm purjolök
salt
italiensk salladskrydda
smördegsplattor (penslas med uppvispat ägg) eller filodeg (varje varv penslad med olja)
Stek spenaten i olivolja, lägg i finstrimlad purjo, sedan stäng av plattan och lägg i keso och tärnad fårost, låt det smälta ihop lite, salta och krydda. Låt ev rinna av liite vätska.
Gör sedan antinge knyten eller lägg degen i lasagneform och varava med spenatröran. I 200 gr ugn c:a 25-30 min kolla så det blir bra!
Gott med blandad sallad med vitlöksdressing till och ev kyckling eller skinka.
Ugnspasta med paprika och aubergine
Portioner: 2 portioner
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
ca 150 g kort pasta, t ex
tortiglioni
2 paprikor, gärna olika färg
1 liten aubergine, ca 150 g
2 knipplökar
2 tomater
1 stor vitlöksklyfta
100 g fetaost
1 dl lagrad, riven ost, gärna
parmesan
2 msk olivolja
salt och peppar
några kvistar basilika
Sätt ugnen på 225 grader.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skär auberginen i kvartade skivor och löken i klyftor. Dela tomaterna i halva klyftor.
Lägg allt på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper eller liknande, annars måste plåten oljas. Salta och peppra och strö över finhackad vitlök. Sätt in mitt i ugnen och rosta i cirka 20 minuter.
Koka under tiden pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av ordentligt när den är klar.
Öka värmen till max och ställ ugnsvredet på grill. Blanda pastan med de rostade grönsakerna. Maka ihop allt mot mitten och smula över fetaost och riven ost, ringla över lite olivolja och sätt in under grillen. Låt plåten stå i 3–4 minuter eller tills osten börjar smälta och få färg.
Servera från plåten eller häll upp pasta- och grönsaksblandningen i en skål och klipp över en näve basilikablad.
Spenatpasta
250 gr färsk tagliatelle
1 paket gräddädelost kvibille eller höng
massa färsk spenat ev även ruccola
1 brk creme fraiche
valnötter
Fruktig linsgryta 2 portioner
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad ingefära
2 dl okokta gröna linser
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3-4 salladslökar / 1 liten purjolök
peppar o salt
1 apelsin
2 msk hackade hasselnötter
ev. 2 msk russin
matyoghurt till servering
Hacka vitlök o ingefära och fräs i lite olja. Lägg ilinserna och vänd runt i oljan. Häll på vatten o bulj-ongtärning, koka under lock i 25-30 min.Koka undertiden broccolin i saltat vatten. Skär löken i bitar o stek hastigt i olja. Strimla det yttersta gula på en väl tvättad halv apelsin. Vänd ner broccoli, lök apelsin-strimlor i linserna, strö över nötter o russin garnera med apelsinklyftor som man sedan pressar över por-tionen matyoghurt till.
Varm chèvresmörgås
Lägg 1 cm tjocka ostskivor på tunna skivor mörkt valnötsbröd eller på hela stora spenatblad pensla över lite honung/vinäger in i het ugn ca 5 min tills det bubblar och blivit ljusbrunt. Servera med lite ringlad honung/dyyrbalsamvinäger och rucolablad med valnötshack. tomatsallad med vinaigrette.
Rostad tomatsås 4 pers
20 plommontomater
6 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk färsk oregano
2 lökar
1 msk färsk basilika
pasta
krossad svartpeppar
parmesan i bit
Del atomaterna på längden och lägg dem, skalade vitlök olja och oregano i långpanna blanda lätt in i 150 gr ugn c:a 45 (55?) minuter
Kör matberedare. Skala finhacka löken stek löken i olja 5 minuter.
Blanda allt och tillsätt basilikan puttre 5 min. Häll upp pastan, såsen, svartpeppar och sist parmesan hyvlad.
Bräserade Endiver med ostsås 4 pers
8 endiver
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 ½ dl grönsaksbuljong
salt
nymald svartpeppar
Skär av den nedersta delen av endiven skär ut med kniv lite inuto botten, olja en form lägg i endiverna pensla med olja häll över cotronsaft och buljong krydda och täck med aluminium. Låt stå i 200gr ugn i 45-60 min så de är mjuka. Häll av spadet spara 2 msk till ostsåsen.
Ostsås:
25 gr smör
2 msk finhackad lök
1 msk mjöl
3 dlmjölk
1 lagerblad
riven muskot salt svartpeppar
1 ½ dl stark riven ost
ev cayennepeppar pytte
smält smör , fräs lök svag värme. Rör ner mjölet rör, rör ned mjölken tillsätt lagerblad och muskot koka under omrörning till tjocknat, 5-10 min. tillsätt osten sila såsen tillsätt 2 msk av endivbuljongen rör om häll över endiverna. Servera med rökt skinka.
Bönor med parmesan
Haricot vertes varma
olivolja
citron
parmesan
rostade pinjenötter
Auberginepizzor
Aubergine
Mozzarella
Röd pesto
Salt
Parmesan
Hmmm, vitlök? Hmm oregano? Hmmm oliver?Svampstuvning
Sätt på ugnen, varmluft grill 275 grader. Skär cmtjocka skivor av auberginen, salta på båda sidor, det drar ur lite vätska men är nog inte nödvändigt? Nej behövs inte. LÄgg skivorna på en plåt, bred på pesto. Skiva mozzarella och lägg en bit på varje, hyvla parmesan grovt eller skär med hyvel och lägg lite på varje skiva. Låt stå i ugnen tills ostyen bubblar och är lite brun, c:a 12-15 min. Servera med sallad o vinägrett.
Svamppasta
Champinjoner
Grädde
Lök
Vitlök
grönsaksbuljong
persilja
konjak
parmesan
färsk tagliatelle
Frittata med kronärtskockor
Publicerad 2011-06-27 06:00
Portioner: 4 Tid: 25 minuter
300 g squash 1 tsk + ½ tsk salt2 msk olivolja1 knippa salladslök1 burk kronärtskockshjärtan (410 g)6 ägg½ dl vatten250 g mozzarellaost2 krm nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 275 grader och grill. Skala och skär squashen i ca 2 mm tunna skivor. Blanda dem med 1 tsk salt i ett durkslag. Låt stå ca 10 min så att vattnet dras ut. Pressa försiktigt med handen för att få ut vattnet. 2. Hetta upp olja i en stor stekpanna med ugnssäkert handtag och stek squashskivorna ca 3 min på varje sida. 3. Ansa och strimla salladslöken. Häll bort vattnet från kronärtskockshjärtanen och skär dem i fjärdedelar. Blanda ner lök och kronärtskockor i stekpannan. Rör samman ägg, vatten och ½ tsk salt. Häll smeten i stekpannan. 4. Grovriv mozzarellan och strö den över över frittatan. Stek ytterligare ca 2 min. Ställ stekpannan högt upp i ugnen och grilla ca 1 minut så att frittatans ovansida får färg. Strö på peppar och servera frittatan varm med sallad
Morotspytt med Halloumi |
Gör så här:
Söta, krispiga morötter passar utmärkt tillsammans med salt halloumi, kryddig rucola och knaprig mandel. Jättegod även som bufférätt, eller som tillbehör till en bit fisk eller kött. Dela morötterna längst med och sedan en gång på mitten, skär rakt över till mindre bitar. Tärna halloumi. Stek morötterna i olja tills de får lite färg, 5-10 minuter. Salta och peppra. Lägg i halloumi och purjo, låt det få färg. Vänd ner rucola. Toppa med mandel och balsamico. |