FRUKOST
Välj ETT alternativ från nedanstående lista och drick en kopp kaffe eller te med lättmjölk till:
1 dl havregrynsgröt med 1 hackad banan, 1 msk hackade nötter och kanel.
1 skiva rostat fullkornsbröd (eller 2 skivor fullkornsknäcke) med mandelsmör och 1 skivad banan.
Smoothie på 1 dl jordgubbar, 1 banan, 3 dl lättmjölk.
LUNCH
Välj ETT alternativ från nedanstående alternativ.
1 grovt rostat bröd, 75 g grillat kycklingbröst, bladspenat, röd paprika och 1 msk dressing
Kalkonsmörgås gjord på 2 skivor rostat bröd, 75 g kalkonbröst, isbergssallad, skivad tomat och 1 msk pesto eller dressing.
Omelett (2–3 ägg) med spenat och fetaost, 2 skivor rostat fullkornsbröd.
MIDDAG
Välj EN rätt från listan och ät 3 dl grönsallad med dressing till:
150 gram grillad lax med kall fransk potatissallad.
Grillad hamburgare (150 g) på fullkornsbröd med sallad, tomat + 1 dl bönsallad
MELLANMÅL
1 dl hummusdipp med grönsaksstavar
Här är maten som innehåller resistent stärkelse
Resistent stärkelse finns i säd, frön och baljväxter. I rå potatis och gröna bananer. Och också i viss stärkelserik mat så som potatis och ris som först kokas och sedan kyls ner. Andra bra livsmedel som innehåller resistent stärkelse är Avokado, aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, fullkornspasta, fullkornsris, quinoa, tortilla, pitabröd och sesampastaa.
Om du behöver gå ner i vikt kan du maximera din viktminskning genom att få i dig cirka 15-18 gram resistent stärkelse om dagen.
Spetskål i rostad grädde
Häll grädde i en ugnsfast form och ställ in den i 200°. När ytan blir brun, rör om. Fortsätt med det tills grädden har kokat in och fått en vacker färg. Sila av den. Nu ska den dock inte ha några speciellt bra matlagningsegenskaper, utan skära sig (det är möjligt, det kunde jag inte avgöra), så man måste blanda ner den i en béchamelsås. Stefan Ekengren ska servera palsternackor i denna sås till sin julmiddag, men jag bestämde mig för att den ska få piffa upp en halv savoykål, som jag har blancherat och ska servera till korv och rimmat fläsk ikväll. I alla fall smakar den här koncentrerade grädden mycket gott, litet karamellaktigt, fast utan sötman.
Salviastekt fläskytterfilé med rödbetor
1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatis, rödbetor och lök i klyftor. Lägg klyftorna i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olivolja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
2. Strimla salvian. Bryn fläskytterfilén runt om med salvia i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll vattnet i stekpannan. Lägg på ett lock och låt köttet bräsera ca 15 min till 70° innertemperatur.
3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät upp 2 msk. Blanda kesellan med citronsaft och -skal. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär fläskytterfilén i skivor och servera med ugnsbakade rödbetor, potatis, rödlök och citronfärskost.
Portioner: 4
600 g fläskytterfilé
300 g potatis
4 rödbetor
2 rödlök
2 msk + 1 msk olivolja
1 tk + 1 tsk salt
1 krm + 2 krm nymald svartpeppar
6 salviablad
Färskost:
1/ citron
2 dl kesella (10%)
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Tandoorilax
Laxfile 4st
philadelphiaost/cremefraiche
påse tandoorikrydda 2 msk
shiratakinudlar
saffran o lite smör, några russin
rysk yoghurt honung
broccoli
ugn 170 gr 20 min
Kassler i kål och äppelwok
4 pers, 15 min
500 g kassler
1 vitkål- eller spetskålshuvud (ca
800 g)
2 äpplen
1 msk + 2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
3 msk konc äppeljuice
3 msk vispgrädde
3 msk hackad bladpersilja
1. Ta bort ev vissna blad från kålen
och skär den i bitar. Kärna ur och
skär äpplena i klyftor.
2. Skär kasslern i skivor. Bryn dem i 1
msk olja i en stekpanna ca 1 minut på
varje sida. Ta upp dem på en tallrik.
3. Fräs kålen i 2 msk olja i stekpannan
ca 10 min. Blanda i äppelklyftorna
och fräs 3-5 min. Salta och
peppra.
4. Ringla över äppeljuice och
grädde. Lägg på kasslern och låt allt
bli genomvarmt. Strö över persilja
och servera med bröd.

Lammfärsbiffar med vitkål dragon o chevre
500 g lammfärs
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
600 g små potatisar
400 g färsk vitkål
2 dl vispgrädde
1 ägg
125 g chevre
1/2 kruka dragon
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1. Krydda färsen 1 tsk salt o 1/2 tsk peppar och en pressad vitlöksklyfta, 1 ägg, forma 8 biffar
2. koka potatis i lättsaltat vatten
3.Grovstrimla vitkålen koka den i lättsaltat vatten 2 min. Låt rinna av noga.
4. Häll grädden i kastrull och smula ner chevren så den smälter, plocka dragon bladen o lägg i. krydda med 1/2 tsk salt o 2 krm svartpeppar. Tillsätt vitkålen.
5. Stek biffarna i rapsoljan 4 min på var sida.
Hemlig kladdkaka
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa bönorna.
2. Häll ner resten av ingredienserna utom nötterna. Mixa till en slät smet.
3. Vänd ner paranötterna i smeten.
4. Smörj en form med kokosolja, och strö med lite kokosflingor, om du vill.
5. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Tips
Smält cirka 50 gram choklad (70 %) och pensla över kakan när den har svalnat. Låt chokladen stelna och skär sedan i bars. Perfekt till eftermiddagsfikat eller när du bara är sugen.
Portioner: 1 kaka, fyrkantig form (ca 23 x 23 cm) eller rund form (23–26 cm diameter)
Tid: 45 min
1 burk (400 g) kokta svarta bönor
1 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk kokosolja (gärna med smak)
1 tsk bakpulver
1/2 dl (70 g) agavesirap
4 msk havregrädde
1 dl hackade paranötter
ev kokosflingor
Skaldjurswok med jordnötsströssel
400 g fryst skaldjursblandning
250 g äggnudlar/ shirataki
2 vitlöksklyftor
1 stor rödlök
2 gula paprikor
1 lime
2–4 röda chili, t ex spansk peppar
½ dl salta jordnötter
1 msk + 1 msk rapsolja
½ tsk salt
1 påse spenat (80 g)
4 msk sweet chili woksås
1. Tina skaldjursblandningen och låt den rinna av ordentligt. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och klipp nudlarna lite slarvigt med en kökssax så att de blir enklare att servera.
2. Skala och hacka vitlöken. Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Halvera och pressa saften ur limen. Kärna ur chilin.
b-adcontrol-start b-adcontrol-end
3. Hacka nötterna för hand eller mixa dem i en matberedare för finare strössel.
4. Woka skaldjur och vitlök under omrörning i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna ca 2 min. Salta. Häll över blandningen på ett fat.
5. Stek rödlök, paprika och hel chili under omrörning i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna ca 2 min. Tillsätt spenat och fräs ytterligare ca 1 minut. Ta upp chilin.
6. Blanda nudlar, skaldjur, limesaft och chilisås i woken. Fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning.
7. Toppa med nötter och chili och servera genast.
Näring/portion: Ca 520 kcal, 16 g fett, 36 g pprotein, 55 g kolhydrater
Fiskgryta med saffran och fetaost
2 morötter
400 g rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ msk fänkålsfrön
2 msk olivolja
1 påse saffran (½ g)
2½ dl torrt vitt vin
2 msk konc grönsaksfond
1 burk körsbärstomater (400 g)
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
400 g skinnfri lax- eller sejfilé
2 dl grädde
150 g fetaost
1 citron i klyftor
1. Skala och fintärna morötter, rotselleri och lök. Skala och finhacka vitlöken. Krossa fänkålsfröna i en mortel.
2. Fräs rotfrukter, vitlök och fänkålsfröna på medelvärme i oljan i en gryta 2–3 min. Tillsätt saffran, vin, fond och tomater. Låt puttra utan lock ca 5 min. Salta och peppra.
3. Skär fisken i bitar. Lägg fisken i grytan och häll i grädden. Sjud försiktigt ca 3 min.
4. Tärna och blanda försiktigt ner osten i grytan. Servera med citronklyftor och eventuellt kokt potatis.
Kanelkyckling
kyckling med citron,kanel, chili med citronpersiljebulgur/shiratakinudlar
Västerbottenpaj LCHF
¾ dl sesamfrö utan skal
3dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt (1/2?)
40 g smör
1 ägg
Mixa, tryck ut i pajform låt vila 30 min i kyl
Grädda 8 min 175 grader
fyllning
4 ägg (5?)
2 dl vispgrädde
300 g riven västerbottenost
½ tsk salt, svartpeppar, Ev riven muskotnöt
Grädda mitt i ugn 35 min 200 grader (175?)
Låt svalna, servera ev med: crème fraiche, rom/kaviar, finhackad rödlök, dill
Lchf-pasta
Vispa 4 ägg
+ 125 g philadelphiaost el likn
+ 2 msk fiberhusk
+ 1 krm salt
Bred ut på bakplåtspapper, tunt
150 grader 10 min
rulla ihop och klipp tunna remsor
gott med massor av pesto, mozarella, tomater, parmesan och färsk basilika..
Pizza, en plåt
3 ägg
1.5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
200 g riven ost
bred ut tunt på bakplåtspapper med hand som doppats i vatten, kladdigt värre
200 grader, 10 min,
lägg sedan på fyllning,
grädda på högsta värme
Gammeldags äppelefterrätt
Koka, micra eller i ugn
Äppelbitar utan skal till kompott
Kyl väl, gräddmjölk 50/50
Strö på nymalen kardemumma på tallriken. Klart!
CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR (LCHF)
30 st
75 g smör/ kokoksolja?
3 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
ev 0,5 tsk malen kardemumma
3 msk vispgrädde
300 g kokosflingor
150 g mörk choklad Fazer
Gör så här:
Smält smöret. Blanda ägg, vaniljpulver och grädde i en bunke och häll i det smälta smöret och kokosflingorna. Forma smeten till toppar. Grädda i ca 10 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt svalna. Smält chokladen och doppa kokostopparna i chokladen. Ställ svalt så att chokladen stelnar.
Äppelpaj
Pajskal
¾ dl sesamfrö utan skal
3dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt (1/2?)
40 g smör
1 ägg
Mixa, tryck ut i pajform låt vila 30 min i kyl
Grädda 8 min 175 grader
Lägg i äppelkompott(ovan)+äpplen i skivor, strö på kanel, grädda.
Servera med vispad grädde eller matlagningsyoghurt
Saras lax o avocadoterrin
Kallrökt lax
avocado
lime
majonäs
liiite röd lök
creme fraiche
stenbitsrom (eller löj!)
lite salt o peppar?
rostat bröd?
Saras frukostmuffin
6 ägg vispa
200 g västerbottenost
1 dl majonäs
150 g spenat (krama ur vätska)
grönkål
grädde
salt svartpeppar
tomat på toppen
grädda i formar 20 min 200 grader
Kokospannkakor
Du behöver:
3 ägg
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosnötmjöl
1 krm vaniljpulver (obs! utan socker)
2,5 msk kokosfett
0,5 tsk salt
Så här gör Du:
1. Sätt på stekpanna och lägg i kokosfett (om den är hård). Min kokosolja var flytande eftersom den smälter vid 22-25 grader och det var ganska varmt inne i köket...
2. Blanda väl allt annat i en bunke och häll ner det smälta kokosfettet.
3. Lägg en liten klick kokosfett i en varm stekpanna. Stek pannkakorna på medelvärmen, en aning längre på varje sida än vanliga pannkakor. Smörja stekpannan med kokosfett inför varje pannkaka.
4. Avnjut med lite Bregott på pannkakan eller färska/upptinade hallon!
Mums för en sådan smaskig frukost! :)
Parmesanpanerad zucchini
1 zucchini per person
1 ägg
riven parmesan
mandelmjöl (lika mkt mjöl som öl)
öl
svartpeppar
salt
olivolja att steka i
Jag delade zucchinin på längden i tunna skivor. Saltade och svartpepprade, sedan doppade jag dem i uppvispat ägg och sedan i en blandning av finriven parmesan och lite mandelmjöl.
Efter det stekte jag dem i rikligt med smör!
servera grekisk fårostsallad o tsatsiki till.
Supergott!!
Lasagne 225 grader 25 min sedan 4 min grill
4 st zucchini hyvlade med grovosthyvel
smöra form, o varva med köttfärsröra o toppa med mycket riven typ sveicaost
köttfärsröra:
1 kg köttfärs nöt
4 brk cremefraiche/ en stor burk, o en stor burk creme bonjour vitlök
3 brk avrunnen krossade tomater
tomatpuré
2 1/2 st lök, gul o röd lök?
8 klyftor vitlök
ev vitt vin?
salt
svartpeppar
buljongtärning
chilipulver/cayenne
oregano
sambal oelek?
en hel ost typ svecia/präst
Gör såhär
• Sätt ugnen på 225 grader. • Finhacka vitlöken och rödlöken, stek i rikligt smör. • Bryn köttfärsen och blanda samman. • Häll i krossade tomater och sambal oelek över köttfärsen och rör om. • Smula över buljongtärningen och låt koka upp. • Tillsätt creme fraiche och creme bonjouren. • Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor. • Låt det småputtra på spisen i 10 minuter.
• Skölj zucchini och skär den på längden med hjälp av en osthyvel. • Ta fram en ugnsform och lägg på ett lager med zucchini-skivor • Varva sedan zucchini-skivor och köttfärs. • När du kommer till sista lagret, avsluta med att strö över ost. • Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills den har fått en fin färg. 4 min grill • Servera med en fettrik sallad.
Blomkålsgratäng o fårfiol
Micra frusna blomkålsbuketter lägg i smord form, häll på grädde cremefraiche pressad vitlök, salt strö över gratängost. Gratinera i ugn. Servera skivor av rökt fårfiol o sallad med vinägerdressing.
KUNGLIG
KYCKLING
½ KG UGNSSTEKTA KYCKLINGLÅR
1 RÖD PAPRIKA
1 ORANGE PAPRIKA
1 GUL LÖK
2 DL SVAMP I BITAR
3 MSK SMÖR
1 MSK TOMATPURÉ
2 DL KYCKLINGBULJONG, FRÅN UGNSSTEKNINGEN
2 DL GRÄDDE
½ DL VITT VIN
½ TSK FIBERHUSK
HAVSSALT OCH NYMALD VITPEPPAR
BENA UR OCH SKÄR KYCKLINGEN I MINDRE BITAR. KLYFTA LÖKEN
FINT OCH SKÄR PAPRIKAN I STRIMLOR.
BRYN SMÖRET OCH FRÄS SVAMPEN I 5 MINUTER, KRYDDA MED SALT
OCH PEPPAR. TILLSÄTT LÖK, PAPRIKA OCH TOMATPURÉ, LÅT FRÄSA
MED 5 MINUTER TILL.
STRÖ FIBERHUSKEN ÖVER GRÖNSAKERNA, RÖR OM. HÄLL PÅ GRÄDDE,
BULJONG OCH VIN. KOKA UPP OCH LÅT PUTTRA EN LITEN STUND
TILL SÅSEN TJOCKNAR.
RÖR TILL SIST NER KYCKLINGBITARNA OCH LÅT PUTTRA SÅ DE BLIR
VARMA.
SERVERA MED RUCOLA, GURKA, VIT BALSAMVINÄGER OCH
KALLPRESSAD OLIVOLJA.
Kyckling med ädelost o rosépeppar
(från Bobo)
4 kycklinfileer
1 tub ädelost
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 tsk soya
1,5 tsk basilika
1 tsk rosepeppar (krossad)
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Lägg fileerna i en
ugnsäker form. Blanda alla övriga ingredienser och slå över
fileerna. grädda 35-45 min. i 225 grader.
Servera med broccoli och grönsallad! Eller risnudlar.
Lasagne Ola vicki
ugnsbakad aubergine o zucchini
köttfärssås
creme fraiche
mjölk
ost (i sås)
sedan ost på toppen också
Mariapizza
2
st pizzabottnar 1 plåt var
1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
2 krm salt
1 1/2 msk olja
5 dl mjöl (ev 2 graham o 3 vete, annars 5 vete)
jäs 30 min
eller (1/2 sats blessing= 3,5 dl blandning) 4 ägg 4 dl
mjölk 100g ost blir två plåtar
pensla kanterna med olja och förgrädda 7 min.
tomatsås 2 brk polpa, låt rinna av i sil, ev färska
(+tomatpuré)
vitlök 4 st klyftor? hacka stek i olja och låt tomaterna
koka ner 20 min
salt o peppar
sedan toppa med
tomatsås med vitlöken, lägg upp på bottnarna, 4 skedar
tomat/plåt
pesto 1 stor burk 200g + lite mer, klicka ut
Blanda hacket av oliver o tomater o bred på
oliver , hacka 1 brk svarta urkärnade
hackade soltorkade tomater 1 burk 200g + lite till
delade kronärtskockshjärtan 1 brk
mozzarella, 5 st (3 stora)
oregano
150gr hyvla ost över typ cheddar
baka i 190grader 20 min och sedan grill 2 min
Auberginepizzor
Aubergine
Mozzarella
Röd pesto
Salt
Parmesan
Hmmm, vitlök? Hmm oregano? Hmmm oliver?Svampstuvning
Sätt på ugnen, varmluft grill 275 grader. Skär cmtjocka
skivor av auberginen, salta på båda sidor, det drar ur lite
vätska men är nog inte nödvändigt? Nej behövs inte. LÄgg
skivorna på en plåt, bred på pesto. Skiva mozzarella och
lägg en bit på varje, hyvla parmesan grovt eller skär med
hyvel och lägg lite på varje skiva. Låt stå i ugnen tills
ostyen bubblar och är lite brun, c:a 12-15 min. Servera med
sallad o vinägrett.
Starka räkor 2-3 pers
500
gr räkor skalas
1 msk curry
1 krm cayenne
smör
1 msk soja
2-3 msk tomatpuré
crème fraiche (1 ½ -2 brk)
strimlas lök paprika morot purjo fräs kryddorna i smör
tillsätt räkor + resten sist i med crème fraichen. Till
pasta.
Mandelpannkakor
1 dl
mandelmjöl
1 dl grädde
2 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
nypa salt
vispa ihop, stek på låg värme med smör. servera med blåbär
o rysk yoghurt, ev kanel, honung
Köttbullar
ElsMarie
1/2 kg köttfärs finmalen mager 5-10% fett
1/2 dl ströbröd (jag tar fibrex 1/4 dl + 1/4 dl vätska)
1-1,5 dl vätska vatten (ev grädde mjölk)
1 ägg
1 stor gul lök riven på grövsta på järnet
1,5 tsk salt (1 tsk)
svartpeppar 10-12 varv
ingefära 0,5 tsk
Om många så i ugn på 225 grader
Auberginelasagne
4
pers, 30 min
400 g squash
300 g aubergine
450 g köttfärs
1 msk smör
1 förpackning krossade tomater med vitlök eller basilika
(500 g)
1 tsk salt
2 dl riven ost
Tillbehör:
25 g rucola per person
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär squash och
aubergine i tunna skivor på längden. Koka dem mjuka i
saltat vatten 2–3 min.
2.
Bryn färsen i smör i en stekpanna. Häll
över tomater. Krydda med salt. Låt såsen koka utan lock
2–3 min. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en
avlång sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3.
Lägg ett lager squashskivor i botten på
formen. Varva squash, aubergine, färs och ost i formen
tills allt är slut. Tryck till med en stekspade så att det
packas hårt. Strö ost överst.
4.
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills lasagnen
blivit genomstekt. Låt vila ca 10 min. Skär upp den med
vass kniv. Spara skyn och servera lasagnen tillsammans med
sallad.
Näring/portion:
Ca 330 kcal, 21 g
fett, 24 g protein, 13 g kolhydrater.
Citronpepparlax
4
laxfiléer
1 burk cantadou vitlök & örter (färskost) 125 g
3 dl grädde
1 äggula
Knappt ½
dl dill
Salt
Citronpeppar
ca 1½ - 2 dl handskalade räkor på burk (alt skala egna.)
Gör
så här
Lägg
laxen i en ugnsform. Blanda färskost ,grädde och äggulan
till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. och dill
.Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20
min. Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna.
Caprimiddag
Grilla auberginer i grillpanna o olja, citronsaft, salami
ruccola oliver och vin
Janssons
frestelse med zucchini
1
brk anjovisfilé 125g
2 stora gula lökar 500g
50g smör
2-3 zucchini 800g
2 krm malen vitpeppar
2 dl grädde
parmesan?
1. ugn 250°. låt anjovis rinna av. strimla lök,fräs i smör,
låt bli mjuk på svag värme, 10 min.
2. zucchini i stavar, fräs i smör. smörj ugnssäker form.
täck med hälften av zucc, lägg på löken.fördela
anjovisstrimlorna, vitpeppar.täck m zucch. (ost?).
3. grädda i 15 min. slå av vätskan. häll på grädden. grädda
10 min.
Kan också göras utan anjovis, men då ska det vara parmesan
på toppen + ev salt
Kryddig
kycklingfilé med jordnötssmör o kokos
4-6 pers
4-6
kycklingfiléer
2 dl krämig kokosmjölk
2 dl vispgrädde (creme fraiche)
4 msk smör
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
1 tsk salt
smör till stekning
rostade nötter eller kokos t servering, broccoli
Bräserade
Endiver med ostsås 4 pers
8 endiver
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 ½ dl grönsaksbuljong
salt
nymald svartpeppar
Skär av den nedersta delen av endiven skär ut med kniv lite
inuto botten, olja en form lägg i endiverna pensla med olja
häll över cotronsaft och buljong krydda och täck med
aluminium. Låt stå i 200gr ugn i 45-60 min så de är mjuka.
Häll av spadet spara 2 msk till ostsåsen.
Ostsås:
25 gr smör
2 msk finhackad lök
1 msk mjöl
3 dlmjölk
1 lagerblad
riven muskot salt svartpeppar
1 ½ dl stark riven ost
ev cayennepeppar pytte
smält smör , fräs lök svag värme. Rör ner mjölet rör, rör
ned mjölken tillsätt lagerblad och muskot koka under
omrörning till tjocknat, 5-10 min. tillsätt osten sila
såsen tillsätt 2 msk av endivbuljongen rör om häll över
endiverna. Servera med rökt skinka.
Bönor
med parmesan
Haricot
vertes varma
olivolja
citron
parmesan
rostade pinjenötter
4 korvar
3 rödlökar
2 zucchini
1 mildchili (eller torrkrydda)
Ansa o skär zucch i tjocka stavar. dela kärna ur chilin skär i småbitar, skala klyfta löken. blanda grönskaer med 1 msk olja. Stek delad på längden korv o grönsaker var för sig
dressing
1 msk honung
1 msk vinäger,
1 msk vatten
1 1/2 msk senap
1 msk olja
1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar
persilja att toppa med.
Korv med zucchini o röd lök
|
Gör som
sist: koka blomkålen - och den här
gången i stora buketter i grädde. Tillsätt någon msk hackad
lök (gärna charlotten) och krydda med vitlök, salt och
peppar. Koka knappt genommjuka: ca fem minuter. Ta upp
försiktigt och låt "såsen" koka ihop tills det bara
kvarstår en liten simmig skvätt. Slå den över kålen och
beströ med riven parmesan. Gratinera hastigt. Servera med
korv inlindade i bacon och droppa en aning av det smakrika
flottet över.
Spättafilé
med champinjoncrème och svart kaviar
1 brk
champcreme, 1 1/2 brk crème fraiche fet och smal, 600
spätta/torsk 1-2 brk svart kaviar
Smörj en stor form lägg i fileerna bred den blandade geggen
över, salta låt stå i ugn 200º 15min
Sallad
caprese
Mozarella,
tomat, basilika, olja, ev salt.
Sallad Lottie
tomater, gurka, paprika, lök, bredbladig persilja och
fetaost
Gula huset
Rucola,
rostad pinjenötter, hyvlad parmesan,
olja.
Rädissallad med pepparrot 4 port
6
rädisor
6 sockerärtor
1/2 äpple krispigt
1 dl strimlad sallad
2 tsk finriven pepparrot
3 msk creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
servering: 4 små salladsblad
strimla alla grönsaker. blanda creme fraich med pepparrot
salt peppar. blanda allt