Frysta tomater sås

Fyll en stor gryta med så mycket tomater du vill bli av med. Gärna skurna i klyftor om du har tid.
Koka upp tomaterna och låt puttra i cirka två timmar. Rör om under tiden.
Låt tomatröran svalna och häll upp på burkar. Frys in.
alternativ:
Jag tillsätter lite salt och lite rårörsocker eller honung och låter det koka ner ordentligt till en krämig tomatpuré.
alternativ: Att långrosta i ugn med olja och basilika och sedan frysa är också gott - ger en mustig röra till grytor och såser.


Röd krusbärsmarmelad
  • 1 kg Krusbär (6 hg blev två majonnäsburkar)
  • 1 kg syltningssocker (eller vanligt socker, 2021 blev det nästan hård marmelad o lite för söt)
  • 1 msk vaniljsocker, helst äkta
  • 4 msk whisky (eller Calvados)

  • 1Rensa, snoppa och skölj krusbären. Kör dem grovt i mixer.
    2Rör ihop krusbärsröran med sockret och koka upp på hög värme. Koka sen på samma höga värme i 4 minuter. eller 10 minuter
    3Ta av plattan och skumma om det behövs. Rör ner whiskyn och vaniljsockret.
    4Häll upp ända till kanten i heta burkar och sätt på det likaledes heta locket meddetsamma.
    5Kyl ner så fort det går.

Rårörda lingon

400g lingon 1 dl socker, 1/2 citronsaft. Lår dra 20 min, mosa lite, in i kyla

Plommonsylt
  • 1 liter plommon (motsvarar ca 800 g)
  • 1/2 tsk nymald kardemumma
  • 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl socker (tillsätt mer eller mindre efter smak)

  1. Skölj plommonen
  2. Halvera och kärna ur dem
  3. Koka upp plommon i en kastrull tillsammans med kardemumma och vanilj (om stång används dela den på längden och skrapa ur fröna sen i med allt)
  4. Koka på låg temperatur i ca 20 min (ta bort vaniljstången)
  5. Tillsätt sockret och låt sylten komma i kok igen
  6. Mixa för en slät konsistens om det önskas
  7. Smaka av och justera eventuellt sockermängden
  8. Häll på rena burkar och förvara i kyl/frys
Jag tillsätter inget vatten i min sylt eftersom jag har så liten sockermängd vilket annars gör att den lätt blir rinnig. Det är inga problem eftersom plommonen vätskar sig snabbt i värmen. Har du inte så välmogna plommon kan du tillsätta en deciliter vatten i koket eftersom omogen frukt innehåller mer pektin som ger en fastare sylt. Detsamma gäller om du föredrar mycket socker som också gör att sylten tjocknar något.


Blodapelsinsaft
12-15 blodapelsiner,
2 citroner,
1,5 kg strösocker,
2,5 kg strösocker,
2,5 l vatten,
100 g citronsyra.

Skölj och torka apelsinerna.
Riv av skalet och blanda med 1,5 kg socker.
Pressa apelsiner och citroner och häll över saften.
Skölj sedan och krama ur apelsinhalvorna i 2,5 l vatten. Mät vätskemängden och tillsätt ev mer vatten så att det blir 2,5 l.
Häll det över sockret.
Rör om och tillsätt citronsyran. Låt stå svalt till nästa dag. Rör då och då. Sila.
Tillsätt resten av sockret (2,5 kg). Rör tills sockret är löst. Häll upp på flaskor. Viktigt att det är riktiga blodapelsiner, med vanliga apelsiner blir smaken rätt mesig. Får också en helt underbar färg!

Tomatmarmelad (god manchego, parmesan, camembert)
till 2 burkar
500g babytomater
3 dl strösocker (för mycket) syltsocker 2 1/2dl + 1 1/2 ark gelatin istället?
1 citron, rivna skalet
1 tsk vaniljsocker

1. Skölj tomaterna dela dem i fjärdedelar o lägg i kastrull med sockret
2. Koka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt citronskalet och vaniljsockret de sista 5 minuterna.
3. Häll upp i rena burkar.


Hollandaise

300 g smör
3 små äggulor
1 msk citronsaft
2 msk vatten
2 krm salt
1/2 krm peppar


Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.

Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som ska koka sakta). Vispa äggblandningen krämig.

Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur.

Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna. Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar.


Nobisdressing
1 ägg kokt 3 min
2-3 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
svartpeppar nymald
2 msk gräslök o persilja
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta pressad

Lägg urgröpt ägg i mixer. häll i vinäger, senap, peppar, finskuren gräslök, persilja. Mixa. Droppa rumsvarm olja i tunns stråle medan maskinen går. smaksätt med vitlök, mixa.

Chokladsås t 6 stora maränger
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl kakao

koka upp sockret i vattnet så det bubblar, rör ner kakaon o vispa det blankt.

Marinad t Fläskkarre 500 g
2 msk olja
2 klyfta vitlök
1 msk riven ingefära
3 msk japansk soja eler 1 1/2 tsk kinesisk
1 tsk honung
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

grilla varje sida på max 2,5 min sedan på svag värme 3-4 min
pensla äppelkvartar, paprikakvartar, tomathalvor,

Aioli
alla de där vitlöksklyftorna fick ju gå med i stekpåsen från början. Så först blev de ju rostade och sen efterkokta i buljongen. När allt var färdigt tog jag ur ett anständigt antal och snabbkylde dem i frysen.
I botten på matberedaren placerades sen förutom vitlöken även ngn tsk dijonsenap, lite vinäger och ett par äggulor. Sen droppades oljan i under värsta racerfarten. När den hade rätt konsistens tillsattes salt, vitpeppar, kanske någon extra droppe vinäger och slutligen torkad mynta.

Sås till stek
Smörklick
grädde 4-5 dl
kalvfondbuljong på flaska
svartvinbärssaft outspädd
koka länge

Eolagucka
1 dl ktchup
1 dltomatpuré
1 dl olja
1 stor hackad lök
1-2msk italiensk salladskrydda
1-2msk curry
blanda och låt stå det håller i 10 år gott till grillat kött.

Guacamole
2 mogna avocador
2 msk citronsaft
3 msk fiiint hackad lök
3 skållade tomater
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
liiite kajenn (tabasco?)