Klosterdressing
Dijonsenap 1/2 -3/4 av en liten burk
1/2-1 gul lök
1 dl rödvinsvinäger (3/4 ?)
2 dl solrosolja
salt svartpeppar
färsk timjan 3/4 kruka
5 strån gräslök
lite dragon, pytte rosmarin
1 lagerblad
kan stå i kylen länge
Mango o avocadobitar
Med lite rapsolja salt o citron, färsk koriander, paprika, tomat
gott till lax
Sommarsallad Bergenströms
Vattenmelon i kuber
skalad gurka skuren i halvmånar eller fjärdedelar
färska myntablad/basilika
lite smulad flingsalt
nymald svartpeppar
fint smulad fetaost
ev. en handfull svarta oliver
honungsvinägrett:
1-2 msk flytande honung
2 msk pressad citron eller 2 mskäppelciderviäger
2 msk olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar
Sillsallad jul mamma
3 urvattnade sillar
5-6 potatisar
2 äpplen
lika mycket rödbeta som äpplen
sås: 1 del gräddfil 1 del majonäs + rödbetsspad
Rödkålssallad
rödkål, röd lök, äpple, sv-vinbärssaft, valnötter
Karins Helenas potatissallad
- Ingredienser sallad
- 12-18 kokta potatisar
- 1 stor rödlök (2st)
- ¼ purjolök
- 12 sockerärtor/sugarsnaps (en handfull)
- 12 cocktailtomater
- ½ röd paprika
- 1 dl slätbladig persilja
- 3 msk småkapris
- Dressing
- 2 msk grov&söt senap
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk flytande honung
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk torkad timjan
- 2 msk olivolja
- 4 msk rapsolja
- salt
- svartpeppar
- Skala och skär potatisen i stora bitar.
- Skala,
ansa och skölj grönsakerna. Skär rödlöken, purjolöken och
sockerärtor i tunna skivor. Grovhacka persiljan och
finhacka paprikan. Skär tomat i kvartar. Sila av
kaprisen.
- Blanda
alla ingredienser till dressingen utom oljan. Droppa
försiktigt ner oljan under ständig vispning till en tjock
och blank dressing. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda försiktigt potatis och grönsaker med dressingen.
- Servera med kallskuret eller grillat kött och en grönsallad.
Mozarella, tomat, basilika, stark olja, ev salt. bröd.
Sallad Lottie
tomater, gurka, paprika, lök, bredbladig persilja och fetaost
Gula huset
Rucola, rostad pinjenötter, hyvlad parmesan, olja.
Rädissallad med pepparrot 4 port
6 rädisor
6 sockerärtor
1/2 äpple krispigt eller ett helt tycker jag nu.
1 dl strimlad sallad, inte besk sallad, så gärna isberg
2 tsk finriven pepparrot
3 msk creme fraiche
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
servering: 4 små salladsblad
strimla alla grönsaker. blanda creme fraich med pepparrot salt peppar. blanda allt
Mari-Anns vardagssallad
Vit- eller rödkål
Morot
olika blad inkl rucola
ev. rädisor, sockerärtor , purjo osv.
inte gurka tomat
Isabels sallad
Potatis kokt
Aubergine på burk rostade
Tomater
oliver
sallad
pinjenötter rostade
majs
torkade tomater
vinägrett
Matig sallad hos Catharina
med couscous mozzarella champinjoner gröna oliver purjo tomater vitlöksdressing
Körsbärstomater, avocado, sallad
Lyxig kycklingsallad 6-8 pers
1 ¼ liter kött skuret i bitar, salt vitpeppar
1-2 msk olivolja
2-3 msk citronsaft
1 dl hackad persilja
1 tsk finskuren färsk dragon (1/4 tsk torkad)
2 ½ dl blekselleri
2 dl hackade valnötter
1 huvud romansallad
1 ½ dl majonäs
Blanda köttet med salt peppar o olja så köttet får en hinna av olja. Tillsätt citronsaften o resten utom sallad o majonäs. Låt stå i 10 min rör om. häll av vätskan o smaka av igen rör ner maj-onäsen så den binder samman. Servera 1 dl finskuren sticklök (purjo)på sallad dekorera med ägghalvor,persilja ev. röd paprika.
Irmelipotatissallad med färdiga tärningar
600 g fryst tärnad potatis
4 dl gräddfil
½ brk lättmajonäs
1 msk fransk senap
1 liten gul lök hackad
2/3 dl hackad ättiksgurka
1 tsk salt
1 litet tärnat äpple
lägg fryst potatis några minuter i kokande vatten
Sås till avocado
lättfraiche, majonäs, charlottenlök, rödrom, konjak, dill, örtsalt
Coleslaw
¼ vitkålshuvud strimlat
1-2morötter
4 msk majonäs
3 msk gräddfil
1msk vitvinsvinäger
1 tsk kummin
salt pepparpersilja hackad
slaka kålen lägg den i bunke och hällöver kokande vatten låt stå 3-4 min
Vitkålssallad
Strimlad slakad vitkål, ananas, pepparrot, cremefraiche majonäs
Sauce verte
400 g hackad spenat 1 ½ dl majonäs, 3 dl gräddfil, salt vitpeppar, 3 msk hackad dill, gräslök ev dragon, vitlök
Caesarsallad med krutonger
1 ägg
1 msk vinäger
1 tsk pressad citron
½ tsk worcestersås
(3 anjovisfiléer)
1 tsk ljus fransk senap
salt nymald svartpeppar
½ pressad vitlöksklyfta
1 dl olja
2-3 msk riven parmesanost
Koka ägget i 2 min. sploa i kallt vatten gröp ur det direkt ned i matberedare, lägg i alla ingredienser utom oljan o osten. Oljan tillsätts i en stråle när matberedaren är igång, smaksätt med parmesanen.servera med krispg sallad och krutonger ev extra riven parmesan överst.
Sallad med fänkål gul lök och apelsiner god till paj, ostomelett
Hos Katinka
Susannes nyårssallad
Melon (grön), mango, gurka, sallad, avocado och flingsalt
Julsallad
2 små äpplen Cox orange ingrid marie
1 grön paprika
5 cm purjo
1 dl hasselnötter
2 endiver
2 msk mild olja
1 msk vinäger
1/3 tsk salt
svartpeppar
kärna ur äpplena utan att skala dem tärna dem, tärnapaprikan smått, purjon nålfint.
Rosta hasselnötterna och grovhacka. Blanda allt götdressingen.