Kalla rätter


Lobje
1 kg brytbönor 3 st krossade tomater( jag använde mutti) 1 st boll med vitlök 1 st lök 1 msk tomatpure Salt 1/2 dl olja 2 1/2 dl vatten
Gör så här:
Börja med att dela brytbönorna. Dela i mitten. Skala vitlöken. Skala löken och finhacka den. Hetta upp oljan. Stek lök och pressade vitlök i 3-4 min. Ska bara mjukna lite. Tillsätt brytbönorna. Och rör om i 4-5 min. Tillsätt nu krossade tomater, tomatpure, och salt. Fyll lite med vatten på brytbönorna. Bara så att det täcker dom. Ca 2 1/2 dl. Ska inte vara för såsig och inte heller för lite sås. Låt koka 10-12 min. På svag värme. Smaka av och behövs det mera salt tillsätt mera då.

Amerikansk lökdip
1 stor silverlök finhackad
5 dl vatten
1 dl strösocker
2 1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl Hellmans majonäs
1 msk dillfrö
2 msk finhackad dill
Ritz- eller Bretonkex

Blanda en lag vatten socker vinäger
Lägg i loken låt dra över natt
sila från lagen
Blanda allt.

Romröra

Röd stenbitsrom
Creme fraiche
röd lök lite o finhackat
philadelphiaost
gurkstavar
morotspinnar
blomkålsbuketter

15 munsbitar
1 dl valnötter
4 fullkornspepparkakkor
150 g skivbar ädelost
1 msk smör
15 tandpetare

mixa nötter med kaksmul
skär ost i fyrkant stick i tandpetare
smält smör doppa ostbit i smör
rulla ostbit i mixen

Rentunnbrödssnittar
4 mjuka tunnbröd
smör
1 liten rödlök (1/2?) smaka av så det inte blir för stark löksmak
200gr rökt renkött
200 gr philadelphiaost
salt
pepparrot ( på tub..c:a 20 cm?)
persilja

Finhacka lök o skär köttet i småbitar. Blanda med osten. smaka av med salt o pepparrot, lite persilja för färgen. bred tunnbröden med smör. Bred på ostköttsmeten, rulla ihop, låt ligga, skär 1 cm tjocka skivor.
gott till te/öl, möjligen bubbel, inte perfekt till drinkar.


Lasses sparris hos thomas david
grön sparris varm
seranoskinka typ
ruccola
parmesan
ringla olivolja
toast stekt i smör

Varm smörgås från Rost dvs ej kall rätt!?
En stooor skiva vitt bröd
Fårost
honung
balsamicovinäger
rostade solrosfrön

Vodkagurka
Saltgurka hela
creme fraiche fet + ev gräddfil
rinnade honing gärna akacia

Granité
1 stjälk citrongräs
1 1/2 msk riven färsk ingefära
2 påsar citruste
2 msk hackad färsk mynta
1/2 tsk tabasco
spadet av 3 pressade apelsiner + vatten ska bli 1/2 liter
3/4 dl limesaft (3 st)
1 1/4 dl strösocker

Gör så här: Krossa det tjocka på citrongräset och lägg i kastrull med alla övriga ingredienser inkl tepåsarna. koka upp o sila ned i bunke.kyl snabbt i vattenbad, ställ i frysen minst 4 timmar. skrapa o servera i glas.

Risonirisotto

1. Koka upp risonigryn enl förpackningen, i grönskabuljong. Sila upp
och låt rinna av.
2. Hacka och smörfräs snabbt ca 300 g färsk spenat.  Pressa över
  en vitlöksklyfta.
3. Blanda risonin med spenaten, smaka av med salt och peppar.
  Blanda i 1 dl riven parmesan. Lägg upp, och strö över ruccola
   och svarta oliver

Räk och laxröra på kavring 4 pers

150 g färska skalade räkor
150 g rökt lax
2 msk hackad dill
3 msk hackad lök
1 msk pressad citron
1 krm worchestersås
salt och cayennepeppar
2 dl majonnäs

Blanda ihop alla ingredienserna utom majonäsen. Smaka av och tillsätt sen majonnäs. Låt stå och dra i 2 timmar servera sen på en bit kavring.

Syltade gröna tomater

1 kg gröna tomater
2 ½ dl ättikssprit + 3 dl vatten
6 dl socker
1-2 bitar kanel
10 kryddnejlikor
Pricka tomaterna med en nål, koka dem nätt och jämnt mjuka i vatten. Låt rinna av. Blanda ättika vatten och socker i en kastrull. Koka c:a 5 min med kryddor, lägg i tomaterna, låt dem långsamt koka mjuka. Tag upp med hålslev, lägg i kruka. Koka ihop lagen och häll den het över tom. efter ett par dagar koka ihop lagen och häll den kall över tomaterna. Förvara svalt.


Filmjölksost
1 liter mild youghurt ej lätt (eller filmjölk 3% + 1 dl cremefraiche då upp till 45-50grader)
2 dl creme fraiche värm till 35 grader
½ tsk salt
häll genom kaffefilter i rumstempersturöver natten
blanda ostmassan i filtret med saltet smaksätt med…2 msk gräslök 4 vitlöksklyftor…2 tsk kummin 1 msk paprika, basilika…

Ankleverentré

4 dl valerianasallad
2 msk gula russin
1 msk rostade pnjenötter
1 msk oliv/pumpakärnolja
1 tsk balsamvinäger
salr peppar
150 g anklevermousse

Sushi lax rulle
Rökt lax, wasabi, philadelpjiaost, rulla in i frys. rosta sesamfrö, rulla rullen i sesamfrön, skär upp i skivor. Marias recept.

Sandwich med räkor o vitlöksspenat
200g räkor (sklade)
1 dl majonäs
1 msk gräslök
1/2 tsk hackad vitlök
8 skivor lantrbröd smör att bre med

spenaten:
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g färsk spenat
salt


Minikex med oliver o sardeller (80 st)

12 svarta oliver utan kärna Grovhacka sardeller o oliver, lägg allt i en matbere-
6 sardellfiléer (25 g) dare och kör tills dgen går ihop till en boll. Om ej
2 dl vete tillsätt kallt vatten. Lägge deni plast 30 min i kyl.
100 g riven ost Mjöla och kavla ut till 3 mm tjock plata skär 3 cm
80 g kallt smör i tärningar breda remsor och skär trianglar. Grädda i 200 gr
1 krm kajenn i 10-12 min.
1-2 msk kallt vatten

Getosttomater eller "Clownnäsor"
Blanda getost (ta av skinnet) mosa med gaffel och lägg i creme fraiche lite salt och vitpeppar och lägg på små bruschetta rundlar och lägg en halvkörsbärstomat på toppen.