- 500 g Semper Mix med Fiber (1 paket/cirka 8 dl)
- 4 1/2 dl vatten
- 25 gram jäst
- 1/2 dl olja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl Semper Pofiber till formen
- Sätt ugnen på
230 °C.
- Blanda ljummet vatten med jäst i en bunke och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt olja,
salt och Mix med Fiber och blanda i en degblandare
med degkrok i cirka 5 minuter tills allt är väl blandat.
- Smörj och bröa en brödform, cirka 2,5 liter med Semper Pofiber, häll i smeten och toppa med Semper Pofiber.
- Låt jäsa cirka
20 minuter och baka sedan i mitten av ugnen i cirka 30
minuter.
Tips! Det här brödet passar perfekt som rostbröd. Tillsätt 1 tsk brödkrydda för mer smak.
Rågfrallor
7 dl vatten, 37 grader
25 g jäst
½ dl rapsolja
1 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl special
Till dekoration
1 uppvispat ägg
rågflingor
- Rör ut jästen i vattnet, gärna i maskin.
- Tillsätt olja och salt.
- Blanda i mjölsorterna, lite i sänder medan maskinen går.
- Arbeta degen cirka 10-12 minuter eller dubbla tiden för hand.
- Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
- Rulla degen till en lång rulle, cirka 50 cm.
- Dela degen i cirka 20 delar med kniv.
- Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med ägg och strö över rågflingor.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Låt svalna på galler.
Kladdbröd
50 g jäst
6 dl vatten 37 grader
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl eller ta lite rågmjöl i
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
gör degvätskan, ha i saltet sedan mjölet + annat. smaksätt ev med oregano.
låt jäsa 60 min (35 halv sats) tag några tag, låt jäsa ytterligare 60 (35) min. sätt sedan ugnen på 275-300grader häll upp degen på smord plåt/ ugnsform med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen är varm, dofta lite mjöl över låt stå i ugnen 10 min, sänk till 200grader i 50 minuter. Lägg stanniol över i ugnen så det inte bränns.
EMs köttfärspaj
Pajdeg
2,5-3 dl mjöl
125 g smör
lite salt
2 msk vatten
Fyllning
3 hg köttfärs (lite mer?)
1 stor gul lök
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 tsk oregano
2 dl buljong
2 paprikor röda
Äggstanning
2 ägg
2 dl grädde eller fet mjölk
1 tsk mjöl
100 g riven ost
Tumma ut degen i pajformen, sätt i kylen.
Hacka och bryn löken med färsen. lägg i kryddor o buljongen, kokas, svalna lite. Lägg i hackade paprikorna.
Häll fyllningen i pajformen.
häll på äggstanningen. HPsauce?
grädda i ugnen 225 grader.
PIZZA potatis
- Hembakad med rosmarin, potatis, vitlöksolja, mozzarella , parmesan o peppar 🙌🏻
3 st rosmarinkvistar
125 g mozzarella, eller mascarpone
50 g parmesan, riven
0.5 dl god olivolja
salt & svartpeppar
olivolja till att pensla pizzadegen
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225° C.
Skala och skiva potatisen så tunt ni kan eller använd mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt vatten i ca 10 minuter.
Rulla ut pizzadegen, kavla den riktigt tunt och pensla med lite olivolja.
Skiva mozzarellan tunt och fördela ut på pizzadegen, eller om ni istället väljer mascarpone så bred ut den i ett tunt lager.
Torka av potatisskivorna och lägg dem på pizzadegen, strö över parmesan.
Hacka rosmarin och rör ut den i olivoljan.
Häll oljan över pizzan och sätt in den i ugnen i ca 10 minuter eller tills den börjar att få bubblor och gyllene färg.
Tag ut pizzan och servera med lite havssalt, stänk gärna på lite olivolja.
Olas frökex 1 1/2 plåt
2 dl linfrö
1,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrö
1 tsk salt
1 msk kummin
4,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1/2 msk husk
1/2 dl kokosmjöl, majsmjöl hade elsie.
låt stå över natten i kylskåp, bred ut på bakplåtspapper, tryck ut med ett papper över. Grädda i 150 gr 40 min, skär ut rutor, fortsätta grädda 20 min, grilla 3 min, låt stå och torka 1 dygn.
Bobos frökex
1/2 dl linfrö
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl eller 2 dl o inte havregryn, eller majsmjöl hade elsie.
1 dl fiberhavregryn
1/2 - 1 dl rapsolja
2 1/2 dl kokhett vatten
1 tsk salt (ev 1/2 bara)
2 krm svartpeppar/ vitlök, rosmarin....
150 grade tot 45-60 min
skär rutor efter 20 min.
Gitta-Marias Stenåldersbröd
STENALDERBRØD
Til 1 Rugbrødsform
100 g mandler med den brune hinde
100 g hasselnødder med den brune hinde
100 g hørfrø (=linfrö)
100 g hvide sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g valnødder
100 g pinjekerner (gerne med den brune hinde)
100 g grønne græskarkerner (= pumpakärnor)
6 æg
1 dl olivenolie (eller anden god omega 3-rig olie)
salt (vær forsigtig! Ikke for meget - første gang tog jeg for meget - ca 1/2 tesked...du får prøve dig frem)
Forvarm ovnen til 160 grader. Bland alle ingredienser sammen. Fór en rugbrødsform med bagepapir og fyld dejen heri. Eller silikonform! Kom "brødet" i ovnen og bag det 1 time. Vend det herefter ud af formen og lad det køle af på en rist. (husk at tage bagepapiret af!)
Et godt tips: jeg bruger numere en silikonform så slipper jeg for smørpapiret - det sætter sig let fast i brødet. Pak det ind i et rent viskestykke - det holder i mindst 2 uger! Hvis I ikke har spist det inden…
Det går også at skifte pinjekernerne ud med andet - feks gujibær, chiafrøn etc… som man vil. bare vægten er ca det samme.
Valnötsbröd
www.blendingbliss.com
170grader 40 min folie efter 25 min
eller 20 mindre bullar 170gr 35 min
ostbröd 8 bitar
3 ägg
1/4 brk avrunnen keso 125 g
1 1/2 - 2 dl riven ost 75-100g
kryddor
Hårdvispa äggvitorna (ha i lite salt)
Mosa ihop keso o äggulor med mixer eler sked, rör i den rivna osten med slickepott. krydda med salt vitpeppar o bladkryddor. vänd försiktigt i den vispade äggvitan.
klicka ut röran med en sked på en plåt med bakplåtspapper. 175 grader i 20 min.
Scones LCHF
Ingredienser:
2,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 krm malen kardemumma
1/2 msk fiberhusk
salt efter smak
4 ägg
1 dl grädde
1/2 dl créme fraiche
Gör så här
Ugn 200 grader
Vispa ihop ägg, grädde och créme fraiche.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål.
Rör i äggsmeten. Låt svälla i en kvart.
Klicka ut runda bullar på en bakplåt, fixa till kanterna lite.
Baka i mitten av ugnen till de blivit gyllene.
Pajer
Västerbottenspajen.
125 g smör el margarin
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
FYLLNING
3 ägg
2 dl mellangrädde
150 g riven västerbottenost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
GARNERING
1/4 kruka färsk timjan eller oregano.
Ugn på 225. Nagga snabbt ihop degen.
Klä en pajform på 24 cm och ställ kallt i 30 min.
Vispa ihop fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda ca 25 min. Servera med färska örter.
Ingredienser mandelmjöls Pajdeg 1 stor eller flera
små: 4 dl
mandelmjöl1
dl riven parmesan (det blir väldigt hårt m parmesan,
uteslut den)1 ägg25 gram kallt smör i
bitarKör
samtliga ingredienser snabbt i matberedare. Så snart det
bildats en degklump är den färdig att med
händerna/fingrarna plattas ut tunt i
formen/formarna. Om den känns för kladdig kan man fukta
fingrarna med lite vatten. Grädda i 200-225 grader ett
ganska kort tag, ~10 minuter eller tills ytan är
gyllenbrun.
300g
mandelmjöl blandas med 150g smält smör.
Platta ut i en form, enklast med fingrarna - förgrädda
3-5min på 175 grader, fyll med något gott o grädda klart!
täck pajen med ugnsfolie mot slutet eftersom mandel får
färg lättare än mjöl.
(Detta är till en ganska stor form, du kan minska
mängderna, det är ju enkelt: hälften så mycket smör som
mjöl)
JA det blir för mycket till min stora form, ta 250g mjöl o
125 g smör.
Sparrispaj
(2 stora)
7
½ dl vete
300 gr smör
300 gr kesella (10%)
Hacka samman vila i plastpåse 1 timme i kyl. Klä bottnar,
stå kallt i 15 min. förgrädda pajskalet 8-10 min 200 grader
Fyllning:
2 pkt fryst sparris
6 ägg
6 dl färskriven ost(stark)
6 dl grädde
salt peppar
Koka sparissen vispa ihop resten. Lägg sparrisen i
bottnarna och häll över. Grädda 20-25 min i 200-225 grader.
Rouquefortquiche
125 gr smör
3 dl mjöl
2 msk vatten
Låt degen vila i kyl 1 timme. Klä formen pricka botten kyl
½ timme. Förgrädda 15 min 225 grader.
175 gram kvibille gräddädel
300 gr fet philadelphiaost
3 msk smör
1 dl vispgrädde
3 ägg
valnötter
salt cayennepeppar
Blanda fyllningen, sist i med äggen. Grädda 20-25 min i 200
grader. Dekorera med valnötter. Sallad med russin och
blekselleri är gott. Alsacevin Schiller Edelzwicker.
Köttfärspaj
200 gr mjöl
(c:a 4 dl)
175 gr smör
2-3 mskvatten
1 tsk salt
Kyl pajdegen.
3 hg köttfärs
1 röd 1 grön paprika
1 lök krydda.
2 dl rött vin(eller buljong)
salt peppar dragon
Fräs paprikan i olja, löken mjukas i varma paprikan, fräs
köttfärs häll på vin, puttra 15-20 min under lock.
2 ägg
2 dl grädde
½-3 msk maizena!!? (3)
Persilja
Blanda smeten, lägg fyllningen i pajskalet häll på smeten
grädda 30 min i 225 grader. Garnera med persilja.
Voule
au vent med
gratinerad chevre o sparriskräm
Det åt per o
jag i Malaga, det var bara att röra ihop och häll i vouleen
och in i ugnen.
Västerbottenkrustader
med löjrom
gräddfil purju/rödlök
Rosta cm-tjocka
baguettskivor, pensla loivolja med pressad vitlök lägg på
plåt grilla på högsta värme i övre delen av ugnen 5 min. 12
st
1. 100 gr rom, 1
dl fet crème fraiche (vispas med elvisp), vitpeppar, 2 tsk
citronsaft, 2 msk gräslök, tunna strimlo citronskal. 6 st
2. 2 röda
paprikor, 150 g getost chevre, Dela verje paprika i 6
delar, rosta i ugn 15 min högtsa värme (om skinnfri pap
lägg den i plastpåse 20 min och dra sedan av). Vira in en
bit chevre i en bit paprika och lägg på bröd.