Efterrätter och bakning

Pinocchiotårta Karin F
Enkel sommartårta i långpanna! Klassiskt recept med sockerkaka, maräng och mandel som även kallas för Brittatårta eller Herrgårdstårta.
Tillagningstid: 45 minuter Ugnstemperatur:150-175 Svårighetsgrad: Enkel 12 portioner
Gör så här
    Maräng
    Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
    Grädda bottnarna
    Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten.
    Fyll tårtan
    Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan.
    Ingredienser
    75 g rumsvarmt smör eller margarin
    1 dl socker
    4 ägg
    2 msk mjölk
    1.5 dl vetemjöl
    1.5 tsk bakpulver
    Maräng:
    2 dl socker
    50 g flagad mandel
    Fyllning:
    2 dl vispgrädde 300 g bär, t.ex. björnbär eller hallon
    Tips "Gör en dubbel sats till en 30×40 cm långpanna." Sara Begner, Matkreatör, Coop

    Havre- kokoskakor ca 12 st sund kurs
    • 3 dl havregryn
    • ½ dl kokos
    • 1-2 msk flytande matfett, t ex kokosolja
    • ½-1 dl socker/annan sötning som mäter lika
    • 1-2 msk valfri mjölk
    • 1 tsk bakpulver
    • ½ dl russin
    • En nypa salt
    1. Sätt ugnen på 175° C
    2. Mal havregrynen till ett mjöl och blanda med övriga torra ingredienser
    3. Blanda i mjölk och olja. Börja lite och häll på mer om degen blir för torr
    4. Blanda i russin
    5. Forma till små bollar och platta ut dem lite på en plåt med bakplåtspapper (de flyter inte ut)
    6. Grädda ca 15-20 minuter beroende på storlek och om du vill att de ska vara knapriga eller lite mjuka inuti. Förvara i lufttät burk.

    Saffranspannkaka
    • 500 g färdig risgrynsgröt
    • 0,5 g saffran
    • 1 msk strösocker
    • 1 ägg
    • 0,5 dl vispgrädde+2 dl
    • 50 g mandelspån
    • Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffranet tillsammans med sockret.
    • Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Häll upp i en smord ugnsform och grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.
    Servering
    • 2 dl vispgrädde
    • Sylt

    Maränger
    Kallvispad maräng, vanlig – Schweizisk (två alternativ)
    Sjuden maräng, över vattenbad – Fransk
    Maräng med sockerlag – Italiensk
    Kallvispad – sockret kan tillsättas på två sätt: vändas ner (spröda sköra) eller vispas ner lite i taget (lite sega)(Schweizisk).

    1 normaläggvita väger 30 g och ger 3 medelstora maränger
    1 äggvita = ca 2 msk (30 g)
    1 stor äggvita (75 g ägg) = ca 40 g
    3 äggvitor = ca 1 dl (100 g)
    3 stora äggvitor = 1 ¼ dl
    1 äggula = ca 1 msk (15 g)
    3 äggulor = ca ½ dl
    Äggvitor har lång hållbarhet i kylen men kan också frysas. Äggulor kan frysas.
    • Ta fram äggen i rumstemperatur. Vissa säger att vitorna är lättare att vispa då.
    • Tillsätt några droppar syra t ex pressad citron, ättika eller ättiksprit till äggvitorna. Proteinet koagulerar snabbare och det går fortare att vispa vitorna styva. Marängerna håller dessutom formen bättre under gräddningen.
    • Gräddningen spelar stor roll. Låg värme (100°) och lång tid (ca 1 tim) ger maränger som inte får färg. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukten och låt stå ytterligare en timme. Varmluft (100°) är också bra och minskar tiden något.
    • När är marängerna klara? Känn på dem – lyft försiktigt. När de släpper från papperet är de klara. Tänk på att de ska torka efter och inte behöver vara genomtorra från början. Ju längre gräddningstid ju sprödare maränger.
    • Förvara maränger torrt och luftigt. Vid hög luftfuktighet utomhus kan marängerna bli fuktiga och mjuka.
    ugn 100 grader, gärna varmluftsugn, 30-60 minuter (60)
    Absolut ren metallbunke, inget fett får finnas eller stänk av äggula.

    2 äggvitor (60 g, 4 msk)
    4 droppar citronsaft/ 1 krm ättika
    1 dl strösocker
    Bakplåtspapper
    elvisp

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 100° (gärna varmluft). Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. 2 minuter medelhastighet
    2. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Vispa smeten blank och styv. 4 minuter högsta hastighet
    3. Klicka eller spritsa ut smeten på bakpappersklädd plåt.
    4. Grädda mitt i ugnen 30-60 minuter tills marängerna känns lätta och släpper bakpapperet. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt marängerna stå kvar ca 60 minuter.


    Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.

    Chokladsås 6 personer?
    • 1 dl
      kakao

      2 dl
      strösocker

      3 dl
      vatten
    • Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnat.


    Plättbakelser
    150 g smör
    1 dl socker
    2 ägg
    1 ½ dl vetemjöl
    Garnering
    10 st hasselnötter, hackade
    2 msk pärlsocker
    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plättlagg i gjutjärn! Smält smöret.
    2. Vispa smör och socker skummigt och tillsätt äggen, ett i taget. Sikta ner mjölet och blanda väl.
    3. Ta ut den varma plättlaggen, smöra den och lägg en klick smet i varje rundel. Sätt in laggen i ugnen igen. Låt smeten flyta ut, strö sedan hasselnötter och pärlsocker över och fortsätt grädda till gyllene.  Total gräddningstid ca 8 min.
    4. Lägg kakorna på en kavel tryck till dem lite så de böjs över.
     

    Bananmuffins från Anna L
    Sätt ugnen på 180 grader
    4 mogna bananer
    2,25 dl olivolja
    4 ägg
    Mixa ovanstående


    Tillsätt därefter:
    4 dl finvalsade havregryn
    1 kopp russin
    2 msk bakpulver
    kanel efter smak

    Grädda i smord bröad (ev med havregryn) form i 35 min, lägg ev skivade bananer som dekor.
    räcker till två brödformar.

    Plommonpaj med kardemumma och smuldeg
    ca 500 g plommon
    1/2 – 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker
    1/2 tsk malen kardemumma
    Smuldeg
    125 g rumsvarmt smör
    1 dl strösocker
    1 dl vetemjöl
    2 dl havregryn
    Värm ugnen till 200 grader. Smörj en pajform.
    Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Blanda med socker, vaniljsocker och kardemumma/kanel. Fördela i pajformen.
    Blanda ingredienserna till smuldegen och fördela jämt över plommonen.  Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills smuldegen är gyllenbrun.+3min
    Servera ljummen eller kall med t ex vaniljsås, grädde eller glass.


    Smulpaj
    Smuldeg
    2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    100 g smör

    Fyllning
    4 rabarberstjälkar à 125 g
    1 1/2 dl strösocker
    1 msk potatismjöl

    sätt ugnen på 225 grader
    Lägg mjöl och socker i en skål tillsätt smör skuret i bitar, blanda till en smulig massa, gärna matberedare.

    skala o skär rabarbern i mindre bitar. blanda rabarber, socker och potatismjöl. Lägga en smord ugnssäker form.

    Fördela smuldegen över. grädda ca 20 minuter.Nej lite mer.

    Els-Maries Rabarberpaj
    Deg: smält smör 175 g
    4 dl vetemjöl
    1 dl socker ok med fruktos
    ½ tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    Detta röresihop
    rabarber 4 -5 stjälkar?
    potatismjöl

    Lägg det mesta av degen i en form strö över 2 msk potatispulver, skiva rabarber över degen varva med 1 ½ dl socker, smula över det sista av degen, 30-40 min i 200grader, den ska vara välgräddad. Vispgrädde ev även glass.



    Äggvåfflor
    ca 15 våfflor
    100 g smör
    3 ägg (4?)
    3 dl mjölk
    4 dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    2 krm salt
    1 dl strösocker
    1 ½ dl sockerdricka/ eller 1 dl grädde. funkar med 1/2 dl socker och 1 dl mjölk. eller socker och bubbelvatten
    Till servering
    vispgrädde
    färska bär

    • Smält smöret och låt det svalna.
    • Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och vispa ner i smeten. Vispa till en klumpfri smet och häll därefter ner det smälta smöret. Låt gärna smeten stå och svälla en stund och häll i sockerdrickan precis innan gräddning.
    Kanske ett ägg till?
    Det funkar med bubbelvatten och socker.
    Ha järnet strax över mittenvärme, grädda varje lagg 1 min 30 sek.



    LCHF pannkaka
    1 dl Mandelmjöl
    2 Ägg
    1 msk? fiberhusk
    1/2 tsk ? bakpulver
    lite salt
    1 dl grädde

    blåbär/hallon
    rysk youghurt
    kanel/vaniljpulver
    ev honung

    Nötrulle med jordgubbar
    sätt ugnen på 200
    Vispa 4 ägg
    Mal 2 dl hasselnötter
    Blanda hasselnötter med 3 msk potatismjöl och 2 tsk bakpulver
    Blanda i äggvispet
    Grädda i långpanna 7-10 min på bakpapper
    Strö på 2 msk socker, stjälp upp, låt svalna
    3 dl vispgrädde vispas och breds på. om man vispar hårt o har i lite socker kan det bli riktigt hårdvispat och tar mindre plats o flyter inte ut enl. Carina.
    1 liter jordgubbar skivas och läggs på
    Rulla ihop

    Gabriels glass
    Köpt vaniljglass
    blanda med mycket citronsaft o socker och....?

    Calvadosäpplen mitt ugn 201-220gr ca 30-35 min

    4 medelstora äpplen, söta inte för hårda
    2-3 plattor smördeg
    1 äggula + 2 msk vatten
    20-25 g smör + 1 krm kardemumma
    lite calvados
    florsocker
    vaniljsås eller glass

    skala äpplena, gröp ur kärnhuset men låt botten vara kvar
    kavla ut smördegen sporra centimeter breda remsor
    linda dem runt varje äpple, skarva.
    pensla degen med äggula + vatten
    blanda smör o kardemumma och tryck ner i botten. fyll upp hålet med calvados
    grädda
    sikta över med florsocker
    servera med sås eller glass

    Smartbars
    1 dl mandlar
    1/2 dl pumpafrön
    2 dl torkad frukt, aprikos, russin, dadlar...
    2 msk kokosolja
    1/2 dl kona äppeljuice
    2 tsk kanel
    4 dl havregryn
    kör frukt, nötter o olja i matberedaren. Tillsättjuice o kanel, sedan havregrynen lite i taget. Kavla ut mellan två bakpapper, skär i 25 bitar, lägg dem i plastfolie.

    Lchf
    Chokladmousse, 8 port
    2,5 dl grädde att koka, 2 dl grädde att vispa, 280 g mörk choklad
    Koka grädde, häll över chokladen, låt svalna till kroppstemp, vänd ner grädde.
    +hallongrädde= 2 dl vispad grädde, 0,5 dl hallon puré.

    Chokladsås= 4 dl grädde, 400 g hackad mörk choklad, ev lite rivet apelsinskal
    Koka upp grädde, häll den över chokladen, ev rivet apelsinskal

    Chokladtryffelkaka, 20 bitar
    Botten= 75 g smält smör, 200 g malda nötter eller mandlar.
    Platta till i pappersklädd form, 22-24 cm.
    100 g smält smör, 3 dl vispgrädde, 500 g mörk choklad, 3 msk starkt kaffe
    Smält smör i kastrull, tillsätt grädde och koka upp. Ta kastrullen från spisen. Rör ner choklad i bitar, rör tills den smält. Tillsätt kaffe, rör tills blank.
    Häll i form, stelna i kylen minst 2 timmar. Pudra över kakao vid serv.

    Chokladmaräng, Ca 12 st
    2 dl äggvita, 50 g mörk choklad. (Ev lite citron el vinäger i vitan)
    Smält choklad, värm ägg vita i vattenbad till 50 grader, vispa äggvitor.
    Häll choklad i vitan, rör bara lite. 160 grader 40 min
    Servera med vispad grädde, färska bär

    Salta chokladmandlar
    250 g mandlar, med eller utan skal. 80 g mörk choklad, flingsalt efter behag
    Rosta 190 grader tills gyllenbruna ( ca 10 min), låt svalna lite, smält choklad.
    Rör mandlarna i en bunke med lite choklad i taget, varva med lite flingsalt, avsluta med choklad, och sist pudra över kakao.

    Chokladkaka-muffins
    100 g smält smör
    Lägg 300 g mörk choklad i smöret
    Vispa 4 ägg
    + 1 tsk bakpulver
    Garnera med valnötter el likn
    175 grader
    Ca 9 muffins 10 min
    Rund form 15 min

    okänt

    Äggvåfflor
    10-12 goda våfflor.
    100 g smör
    4 dl Vetemjöl
    1/2 tsk Salt
    5 dl Mjölk 3 Ägg

    Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, äggen samt smöret. Hetta upp våffeljärnet. Laggen kan behöva penslas med smält fett till första omgången, men sedan behöver du inte använda mer fett. Grädda våfflorna gyllenbruna och servera med grädde och sylt eller bär, glass eller Kesella vanilj.

    Stadra stekt pepparkaka

    mjuk pepparkaka
    ädelost/grönmögelost
    • 1-2 dl honung
    • 1-2 msk olivolja
    • några kvistar färsk rosmarin apelsinskal, finhackat smör eller olivolja, att steka i
    GARNERING
    • apelsinskal
    • rosmarinkvistar
    • Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan och rosta dem i en stekpanna i olivolja eller smör.
    • Koka ihop honung, olivolja, rosmarin och finhackat apelsinskal.
      Servera pepparkakan med en bit mögelost på och slå glazen ovanpå osten. Garnera med rosmarin och apelsinskal.

    Apelsin i marinad
    6 apelsiner
    1 dl vitt socker 1 dl farin
    2 dl vatten (hett)
    vaniljglass
    havreflarn

    skala apelsinerna, låt dem vara hela och skär bort hela det yttre lagret så det blir en liten mindre apelsin, skär den sedan i skivor.
    under tiden smält socker i stekpanna /gjutjärn?) rör ofta , när det börjar karamelliseras häll på vattnet rör under tiden.
    häll sockerlösningen över apelsinerna, låt stå gärna över natten. servera med vaniljglass o havreflran.

    Rulltårta
    200grader 5-7(9)min

    4 ägg
    2 dl strösocker (blanda ägg o socker)

    1 dl vete
    3/4 dl potatismjöl
    2 tsk bakpulver (blanda det torra
    mycket väl)
    Sylt

    Blanda de två blandningarna, häll ut på smörat bakplåtspapper. Grädda. stjälp upp på sockrat bakpapper, smeta på sylt o rulla ihop, sockra lite till, rulla papperet om.


    Kex
    Bakmix från LCHF i Malmö 25 st kex
    (linfrö, mandelmjöl, sesamfrö, bakpulver, himalayasalt.)
    tillsätt 2 ägg
    1,5 dl kallt vatten
    jag tar gärna pumpafrön o extra sesamfrö också

    Chokladbollar
    100 g smör
    3/4 dl socker (1msk fruktos 1 msk suckrin)
    1/2 msk vaniljsocker (vaniljstång i smör grädde?) vaniljpulver Madagaskar 1 krm
    3 msk kakao
    1/2 msk pulverkaffe
    2 msk grädde
    5 (2) dl havregryn knappt ( flagad mandel?) (fiberhusk?) (kokosflingor 1 dl fibrex)
    kokosflingor + pärlsocker att rulla i

    LCHF-parfait
    Parfait, som sagt. Hade 2 äggulor, 2 dl grädde, ca. 50 g hallon, vaniljpulver och 1/2 dl kokosfett med kokossmak

    LCHF-tårta mumsbit
    Vispa 4 äggvitor hårt.
    Rör försiktigt ner 125 g mandelmjöl och
    2,5 dl suckrin

    Häll i en smord form med avtagbara kanter (ca 24 cm). Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter.

    Blanda 4 äggulor
    1 dl grädde
    1 dl suckrin
    75 g smör och lite
    äkta vanilj från vaniljstång
    i en gryta och sjud på svag varme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna.
     
    Bred krämen på kakan och in i kylen en stund. Strö över lite kokos och servera. Allt som allt räknade jag att den skulle innehålla 2,5 g kolhydrater/100 g.

    Detta recept är en omgjord variant av ett jag såg på Arlas gräddpaket. På det receptet stod det att man skulle ha vispad grädde och mandel på men jag föredrar kokos.





    2 dl (90g) Ekologiskt mandelmjöl med extra lite kolhydrater
    1 dl Hi-Maize (60g)
    0,75 dl SukrinMelis
    2 msk Fiberhusk
    2 tsk bakpulver
    1 tsk mald kardemumma
    1 nypa salt
    2 ägg (gärna ekologiska)
    0,5 dl vispgrädde (gärna ekologisk)

    Lyxsemlor (6 st) 1 semla = 3 nettokolhydrater!
    Bulldeg:
    fed51c37-7b79-4a91-b465-bd7b3970b417
    1 dl (45g) Ekologiskt mandelmjöl med extra lite kolhydrater
    2,5 msk SukrinMelis
    Vatten

    Till garnering:
    3 dl vispad grädde (gärna ekologisk)
    1 msk SukrinMelis

    Mandelmassa:
    906f12ed-eaf1-4958-8a24-554eaa666b3d
    Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke, tillsätt vispgrädden och de knäckta äggen, vispa med elvisp så det blandas ordentligt. Klicka ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper, fördela smeten till 6 st bullar, försök att jämna till ytan med baksidan av en matsked som du har doppat i kallt vatten. Grädda 8-10 minuter i ugn på 200 grader eller tills bullarna ser färdiga ut.
    (Om du penslar bullarna direkt efter bakningen med mjölk eller grädde blir ytan mjuk)

    Mandelmassa: Blanda mandelmjöl och SukrinMelis, tillsätt vatten lite i taget tills du fått en konsistens som du själv uppskattar att ha i semlor!

    Montering: Skär av locken på bullarna, bred eller klicka ut mandelmassan, spritsa eller klicka på vispgrädde, lägg på locket och pudra med SukrinMelis (går enkelt med en tesil/tekula)
    Bulldeg:


    Våfflor1 påse ekologiskt mandelmjöl från LCHF-butiken6 ägg3 tsk fiberhusk½-1 tsk salt2 tsk bakpulver4-5 dl kallt vatten100 gram smält smörev en skvätt extra vatten Smält smöret. Knäck under tiden äggen i en bunke och tillsätt alla torra ingredienser. Slå över vattnet och vispa hastigt ihop en smet. Strila ner smöret under fortsatt vispning. Låt nu smeten svälla minst en halvtimma. Slutresultatet skall bli en ganska tjock men fortfarande ösbar smet. Om den står längre kan man ev behöva tillsätta en extra skvätt vatten. Grädda våfflorna i riktigt hett järn. Någon smörjning behövs inte. Använd den lägre andelen salt om de skall serveras som en "söt" anrättning. Frys in o tina i varm ugn= bra till rom creme fraiche rödlök Serveringsförslag:Langostillbehör: vitlökssmör, smetana/CF, hackad rödlök, svart caviar Skink & parmesankräm: finhackad rökt skinka eller motsv, hackad lök av något slag, CF, finriven parmesan & färsk basilikaRäkorRökt lax Eller gör en Pizza!Återkommer med exakta mått om man bara vill göra ett par. Av min smet fritogs senast ett par skopor som smordes ut i rundlar på ett bakplåtspapper och gräddades i 225gr tills ytan var torr. Bottnarna vändes sedan med ytan nedåt och beströddes med pizzapålägg. De fick sedan gratineras till ytan antog rätt finish.

    Tinas pannacotta 4 pers

    4 dl grädde
    1 1/2 gelatinblad
    1 vaniljstång
    1/2 dl socker eller fruktos

    Limemarinad
    saft o rivet skal av 2 lime
    3/4 dl strösocker
    3 dl bär (blåbär, jordgubbar,björnbär, hallon)

    skåra vaniljstången o skrapa ur fröna. Koka upp grädden med stång, frön o socker. Blötlägg gelatinbladen i rikligt m kallt vatten. Krama vattnet ur gelatinblden då de blivit mjuka o tillsätt dem under omrörning i den varma grädden. Häll upp smeten i portionsformar. Låt stå i kylen tills pannacottan stelnat.

    Riv limeskalet o blanda med socker. Blanda limesockret med bären o pressa över limesaften. lägg bär o saft uppe på pannacottan vid serveringen.

    Ragnhilds Knalla vidare tårta
    Marängbotten, hjortronsylt, vispgrädde, mörk choklad

    Chokladripplade jordnötskakor

    Recept:
    1½ dl grovmalet jordnötssmör (alt finmalet med egna tillsatta hackade nötter)
    ev 1 msk valfritt socker man man vill
    1 äggula
    50gram mjukt smör
    Smält choklad

    Ugn 225-250 grader

    Vispa samman ingredienserna med elvisp eller för hand. Stryk ut två strängar av smetdegen på bakplåtspapper. Grädda på mittfalsen 10-15min  eller tills gyllenbrun yta uppnåtts. Snitta medan kakan ännu är varm. Ringla över smält choklad tunnt.
    Efter att ha provbakat med flera olika sorters jordnötssmör förstår jag problemet. Många jordnötssmör är otroligt feta och mjuka medan andra har en mer torr och fast karaktär. Även jag har nu bakat med smet som flöt ut över hela plåten.

    Något som däremot verkar fungera med alla de sorter jag nu har använt, är om man tillsätter äggula i smeten. Då tillåts inte att man rullar ut en deg men den kan strykas ut på bakplåtspapper, se bild. Låt dessutom gärna "degen" vila svalt innan.


    Tantchokladtårta

    Beroende på sug, addict och efterfrågan på styrka, "kan" kakan bakas med allt från 100 till 300gr choklad. En variant var också 100gr choklad + ½dl cacao. Nedanstående recept var det som passade oss bäst.

    Ugn: 200 grader

    4 ägg
    200gr Philadelphia Orginal
    ev 1msk vaniljsocker
    100 brynt smör
    100gr mörk choklad (72%)
    Flagad mandel eller valfria nötter

    Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen. Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl. Häll smeten i springformen och strö över nötterna. Grädda på mittersta falsen i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka).
    Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär.



    Ljumma bär med pajkänsla o vaniljkräm
    3 dl grädde
    3 äggulor
    1 msk vaniljsocker(pulver/vaniljstång)
    1-3 msk florsocker eller fruktos

    3 dl hallon o björnbär
    1 1/5 dl blandat kokos, flagad mandel, finhackade nötter
    smör

    ugn 250 grader
    Vispa grädden för sig.
    vispa äggulor med vaniljsocker, tillsätt florsocker o vispa pösigt. blanda de två bunkarnas innehåll. kyl.
    fördela bären i en form. smält smöret i stekpanna och brynkokos-nötblandningen. i ugn hastigt. servera med kalla såsen.


    Chokladcheesecake
    150gr finfinhackade nötter ( ta dubbelt, ev kokos para, hassel, mandel)
    50 gr smör
    4 ägg
    3 dl grädde
    200g philadelphiaost
    300g choklad 70-85%
    1 msk vaniljpulver
    3-5 msk socker, stevia, sockerersättning

    botten gräddas i ugn 225grader.
    tillagas dagen innan. i portiosform eller springform.
    smält chokladen i vattenbad servera med vispad grädde o hallon


    Hedvigs delight
    Kastanjespread från NK-livs
    Creme fraiche
    rostade mandelspån

    Dadlar ,med mascarpone och amaretto o florsocker.

    Vårrabarber på frasig botten 6 stycken

    3 frysta smördegsplattor
    2 smala rabarberstjälkar
    4 msk strösocker
    2 msk vatten
    marsankräm: 3 msk marsanpulver
    1 dl + 1 msk mjölk 1/2 tskrivet citronskal
    äggula till pensling
    2 msk florsocker till garnering
    tina smördegsplattorna ordentligt, då pöser de upp bättre. ugnen 200 grader.
    skala rabarbern ev. dela stjälkarna om de är kraftiga, skär i 5 cm långa bitar.
    koka upp socker o vatten lägg i rabarbern, låt sjuda 1 minut, lägg på lock och låt stå och svalna 10 minuter.
    rör ihop marsankrämen.
    dela varje platta i två, skär en 1 cm bred ram runt varje, lite varsamt så allt håller ihop. Läggg en msk kräm på varje och 3-4 rabarberbitar på krämen. pensla den fria kanten med äggula. Lägg på plåt och grädda i 20 minuter. Låt svalna pudra över florsocker.


    Fyrisäppelkaka 175 grader 35-40 min
    125 gr smör
    1 ½ dl socker
    2 ägg
    2 ½ dl vetemjöl
    ströbröd
    1 tsk bakpulver
    2 msk grädde
    2-3 äpplen
    2 msk socker
    1 tsk kanel

    Cheesecake 6-8 bitar
    14 digestivekex
    60 gr smör
    ½-1 dl socker ok fruktos
    1 ½ tsk kanel
    krossa kex smält smör blands paj ingredienserna pressa ut degen i form med löstagbar kant grädda 5 min 175 grader. Rör samman fyllningen (spar 1 dl gräddfil):
    255 gr philadelphiaost
    2 ägg
    1 dl socker
    1 rivet citronskal
    ½ pressad citron
    3 dl gräddfil
    kanel
    häll fyllnigen i pajskalet grädda i mitten 25 min bred på hräddfil och kanel ströa grädda 5 min.

    Hurtbullar
    2 ½ dl vatten värm vattent till 37 grader. Jäs degen 30 minuter. Skär rullen i 12
    25 g jäst delar och lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg strö över pärlsocker o mandel. Grädda mitt i ugn 6-8 min i 250 grader.
    2 msk rapsolja
    ¼ tsk salt
    2 msk socker
    1 tsk stött kardemumma
    1 dl havrekli
    6 dl vete (special)

    Fyllning: 1 äpple
    1 tsk kanel
    Garnering: ägg
    Pärlsocker
    Flagad mandel

    Finare Brulépudding
    1 gjutjärnspanna, 1 form, 1 långpanna, vispskål, sil, visp, tång att hålla den heta formen med när den tas upp ut vattenbadet, fat.

    7 dl gräddmjölk (4 mjölk 3 grädde)
    1 ½ msk socker
    smaktillsats:
    2-3 skållade rivna bittermandlar
    rivet skal av ½ citron
    1 bit vaniljstång eller kanel
    5 ägg
    2 ½ dl socker

    1. Till fromen 2 1/2 dl socker smälts i gjutjärnspanna, tillsätt 3 (2?) msk kokhett vatten.
    2. Glasera formen, värm den först, håll den sedan med grytlappar.
    3. koka upp gräddmjölken + tillsatser+1 1/2 msk socker i stekjärnet. när det kokat upp låt det stå och dra i 10 minuter.
    4. i en stor skål vispa 4 ägg+ 1 äggula. häll gräddmjölken genom en sil ned i de vispade äggen, vispa hela tiden.
    5. häll över blandningen i den glaserade formen. in i ugn 175-195 (
    180, nej 175 på ringvägen) grader, (45, kasnke 40 min på ringvägen)-50 min. i uppvärmt vattenbad. Ta upp formen med tången ur det heta vattnet. LÅT SVALNA 1 DYGN!. lossa från kanten stjälp upp. häll lite 1msk vatten i skålen o få mer sås.
    Pannacotta

    Vanlig Pannacotta
    (4 portioner)

    3 dl vispgrädde
    0,5 vaniljstång
    1 kanelstång
    4 kardemummakärnor
    0,5 dl socker
    2 gelatinblad
    Frysta sockrade hallon


    Lite lättare Pannacotta
    (4 portioner)

    3 dl matlagningsgrädde (15%)
    0,5 vaniljstång
    1 kanelstång
    4 kardemummakärnor
    0,5 dl socker
    2 gelatinblad
    Frysta osockrade hallon


    Gör så här:
    1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång, vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).

    2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av. Obs Grädd- och gelatinblandningen får inte koka- då skär den sig!

    3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl tills pannacottan stelnat, vilket tar någon timme. Stjälp upp pannacottorna innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.

    4. Garnera med bär, eller en sås gjord på bär mixade tillsammans med lite socker.


    Havrekakormed russin Marias nu med mjöl
    Ugn 175 –200 Smält fettet o häll det över havregrynen i en skål. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Klicka ut på smord plåt. Grädda i mitten ca 10 min.

    3 dl havregryn
    125 g smör
    1 ½ dl socker
    1 ½ dl russin
    2 dl vete
    1 ½ tsk bakpulver eller 1 tsk hjorthornssalt
    3 msk vatten


    Baguette Marias
    1 pkt jäst
    2 tsk salt
    5 dl vatten 37 gradigt slå det över jäst salt blandningen häll i vete så detblir lite kladdigt,jäs 15-20 min.dela i 3 delar, evlite mermjöl, dra ut i strängar på liten plåt, jäs 30 min, 250grader c:a 10 min



    Feminas saffranskrans
    40 (!) gr jäst
    125 gr smör (+ ev. Kesella fet)
    2 dl socker
    3 dl mjölk
    ½ gr saffran
    8-10 dl vete
    1 ägg till pensling
    Fyllning: 1-2 msk smör nej 4 minst
    2 msk socker
    3 msk hackad mandel, mer!

    smula jästen, smält smöret häll i mjölken = 37 grader. rör ut jästen i lite degvätska, tillsätt resten, saffran, socker och så mycket mjöl att degen släpper bunken. låt jäsa till dubbel storlek 40 min. kavla ut degen till en avlång platta, bred på smör och strö på socker och mandel. rulla ihop och forma till en krans, klipp flikar / klipp från ett håll med 2 cm avstånd vik varannan åt andra hållet).låt jäsa 20-30 min. pensla med uppvispat ägg. grädda i 20 (ev 25-30 kan dock bli torrt) min. i 200 (225) grader.
    Jäste inte 2018, sötdegsjäst o mellanmjölk o kesella hade jag. Blev nästan bränd 20 min 200grader trots folie över.
    fick stå 25 minuter, jäste dock ugnen först.

    Scones 16 st
    8 dl vete
    1 tsk salt
    4 tsk bakpulver
    100 g smör
    3 dl m jölk (ev fil)
    ugn 250 grader mitt i ugnen 10 min


    Budapestrulle 8-10 bitar
    2 dl äggvita (ca 6 st) Vispa vitorna till hårt skum tillsätt sockret o vispa
    3 dl socker tills det blir en tjock marängsmet. Hacka nötterna
    100 gr hasselnötter fint blanda med mjöl o kakao. Vänd försiktigt ned
    1 dlvete i marängsmeten. Bred ut på bakplåtspapper i en
    2 msk kakao långpanna. Grädda mitt i 175 gr ugn 15-20 min.
    stjälp upp på bakplåtspapper, låt papper o plåt ligga
    Fyllning: kvar på kakan då blir den lättare att rulla ihop.
    3 dl visp Häll spadet av fruktcocktailen blanda grädde kakao
    1 liten brk 400gr fruktcocktail socker o vispa tills grädden blir tjock, blanda med
    2 tsk kakao frukten. Ta bort pqappret från kakan bred på fyllning
    2 tsk socker och rulla ihop som en rulltårta. Går att frysa färdig.